Σαρακοστιανά φαγητά
Γεμιστά μανιτάρια Portobello.
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Βγάζουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και με ένα κουτάλι αφαιρούμε με προσοχή το μαύρο μέρος.
Στη συνέχεια, με το χέρι μας, αν θέλουμε, αφαιρούμε τη φλούδα που έχουν από τις άκρες προς το κέντρο. Έτσι θα έχουμε ολόλευκα μανιτάρια.
Βάζουμε σε ένα ταψί τα μανιτάρια το ένα δίπλα στο άλλο. Φροντίζουμε η πλευρά που θα γεμίσουμε να κοιτάει προς τα πάνω.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την 1η γέμιση
Βάζουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά με 2 κ.σ ελαιόλαδο.
Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα αυγά και αφήνουμε να τηγανιστούν για 2-3 λεπτά.
Αφαιρούμε με προσοχή από το τηγάνι και βάζουμε πάνω από τα πορτομπέλο.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
Για την 2η γέμιση
Κόβουμε το καρότο και το κολοκύθι σε λεπτές κάθετες φέτες πάχους 0,5-1εκ.
Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε νερό.
Βράζουμε τα λαχανικά μας για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε τα λαχανικά στο μείγμα με το λάδι.
Σερβίρουμε πάνω από τα μανιτάρια μας.
Για την 3η γέμιση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε την κινόα και την αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε την κινόα, τη ρικότα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να ανακατευτούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να δέσει η ρικότα με τα υπόλοιπα υλικά.
Γεμίζουμε τα μανιτάρια και σερβίρουμε.
Για την 4η γέμιση
Όπως αναφέρει το akispetretzikis.com ψιλοκόβουμε τα λάχανα μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Γεμίζουμε τα μανιτάρια και σερβίρουμε.
Για την 5η γέμιση
Κόβουμε τα τοματίνια και τη μπάλα μοτσαρέλας σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε εναλλάξ τις φέτες πάνω από τα μανιτάρια και σερβίρουμε με τη σάλτσα πέστο.
Συστατικά
10 μανιτάρια portobello
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για την 1η γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Για τη 2η γέμιση
1 καρότο
1 κολοκύθι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για την 3η γέμιση
80 γρ. κινόα
1κ.σ. ελαιόλαδο
20 γρ. σπανάκι, πλυμένο
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ρικότα
αλάτι
πιπέρι
Για την 4η γέμιση
50 γρ. λευκό λάχανο
50 γρ. κόκκινο λάχανο
2κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για την 5η γέμιση
3 τοματίνια
2 μπάλα μοτσαρέλας
2 κ.σ. πέστο
Μεθυσμένα νηστίσιμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° C στον αέρα.
- Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το πορτοκάλι και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρουμε μια βράση.
- Με το που λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την μπύρα, το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 μικρές μπαλίτσες.
- Γεμίζουμε την κάθε μπαλίτσα με 1 κ.γ. από την μαρμελάδα μας και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.
- Πιέζουμε ελαφρά από πάνω και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε βουτώντας τα στο κρύο σιρόπι.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένη καρύδα.
- 230 ml μπύρα
- 200 ml αραβοσιτέλαιο
- 2 βανίλιες
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 600-650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 400 γρ. μαρμελάδα φράουλα
- καρύδα τριμμένη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 330 ml νερό
- 450 γρ. ζάχαρη
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 1 στικ κανέλας
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ.