ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ: Φάβα- Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω καυτό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει το νερό.
Όπως αναφέρει το akispetretzikis.com σουρώνουμε τη φάβα σε ένα άλλο μπολ και την αφήνουμε στην άκρη…
Κόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσοχή, δεν θέλουμε να πάρουν πολύ χρώμα!
Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε κατευθείαν με τον ζωμό. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης.
Ρίχνουμε την φάβα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και γίνει πουρές.
Σερβίρουμε με ψημένα τοματίνια και κρεμμύδια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε φρέσκο θυμάρι και φρέσκο πιπέρι.
Συστατικά
1 λίτρο καυτό νερό
200 γρ. φάβα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
1.200 γρ. ζωμό λαχανικών ή 1 κύβο λαχανικών και 1.200 γρ. νερό
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
ψημένα τοματίνια και κρεμμύδι
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
φρέσκο πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
[irp posts=”121658″ name=”Αρνί στην κατσαρόλα με κουκιά και σκόρδο”]
Πικάντικο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Όπως αναφέρει το akispetretzikis.com σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από ότι αναφέρει η συσκευασία. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν κάψει προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε πολύ λίγο ακόμα, για μισό λεπτό περίπου.
Σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις 2 κονσέρβες χταπόδι και τα ζυμαρικά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι δεν θέλει όμως πολύ γιατί η σάλτσα από το χταπόδι είναι ήδη πικάντικη. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι η σάλτσα να δέσει 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το θυμάρι και σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο.
Συστατικά
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
20 γρ. ούζο
340 γρ. χταπόδι SAFCOL σε πικάντικη σάλτσα (2 κονσέρβες)
θυμάρι φρέσκο, 4-5 κλωνάρια μόνο τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο