: Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην πιο… ανθηρή τους κατάσταση, μπορούμε να κάνουμε ένα γιορτινό τραπέζι που να μην υστερεί σε τίποτα!

Ας αφήσουμε λοιπόν τη μιζέρια στην άκρη και ας δούμε το γιορτινό τραπέζι σαν πρόκληση! Μπορούμε να μεγαλουργήσουμε χωρίς να αδειάσει εντελώς το πορτοφόλι μας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πόσους καλεσμένους θα έχουμε και τι ποσότητες θα χρειαστούμε. Άλλη ποσότητα φαγητού τρώνε τα πιτσιρικάκια και άλλη οι ενήλικες. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ποσότητα φαγητού θα χρειαστούμε, έτσι ώστε να μη μας λείψει μεν τίποτα, αλλά να μην φορτώσουμε το καλάθι μας και με μεγάλες ποσότητες που δεν χρειάζονται (και αδειάσουμε το πορτοφόλι μας χωρίς λόγο!)

Το δεύτερο βήμα είναι να δούμε τι ποσό μπορούμε να διαθέσουμε. Ανάλογα με το ποσό αυτό θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η επιλογή των φαγητών, γράφει το cookpad-greece.gr.

Μετά επιλέγουμε συνταγές.

Προτιμήστε να κάνετε ένα κανονικό τραπέζι και όχι μπουφέ. Στον μπουφέ θα πρέπει να κάνετε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα τα φαγητά για να είστε καλυμμένοι, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν συγκεκριμένες μερίδες από συγκεκριμένα φαγητά.
Βρείτε συνταγές που να περιέχουν κάποια κοινά υλικά, ώστε να το εκμεταλλευτείτε. Για παράδειγμα αν φτιάξετε σούπα, μπορείτε με το κρεατάκι να φτιάξετε και μια πίτα ή μια σαλάτα.

Βρείτε συνταγές που δεν έχουν περίεργα και ακριβά υλικά. Με τον κατάλληλο στολισμό ακόμα και το σκέτο καροτάκι μπορεί να φανεί εντυπωσιακό! Δείτε τι υλικά έχετε ήδη στο ψυγείο και στο ντουλάπι σας και λάβετέ το και αυτό υπόψη όταν επιλέγετε τις συνταγές σας. Και επιλέξτε συνταγές με λαχανικά εποχής που και είναι πιο υγιεινά και κοστίζουν λιγότερο.

Όσον αφορά το κρασί, επιλέξτε να φτιάξετε σαγκρία ή κάποιο ζεστό κρασί με μπαχαρικά ή ένα παντς. Έτσι μπορείτε να αγοράσετε ένα φτηνό χύμα κρασάκι, καθώς η γεύση του θα αναμειχθεί με τις υπόλοιπες κι δεν θα έχει μεγάλη σημασία. Και θα βγει μεγάλη η ποσότητα και οι καλεσμένοι σας θα είναι ευχαριστημένοι και το πορτοφόλι σας θα παραμείνει γεμάτο!

Αφού επιλέξετε τις συνταγές κάνετε μια λίστα με ακριβώς τα πράγματα και τις ποσότητες που θα χρειαστείτε. Θα πάρετε τη λίστα σας και θα κάνετε τη βόλτα σας στα σούπερ μάρκετ. Αυτή την εποχή θα βρείτε πολλές προσφορές σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Επιλέξτε λοιπόν το τι θα αγοράσετε και από που. Κοιτάξτε σε όλα τα προϊόντα τις διάφορες επιλογές που έχετε και συγκρίνετε τις τιμές. Για παράδειγμα πολλά σούπερ μάρκετ βγάζουν προϊόντα με δική τους ετικέτα τα οποία κοστίζουν πολύ πιο φτηνά. Μην ξεχάσετε να κάνετε βόλτα και στη λαϊκή σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να βρείτε εκεί πιο φτηνά λαχανικά (και αν πάτε λίγο πιο αργά θα βρείτε καλύτερες τιμές πάντα).

Και μην υποκύπτετε σε πειρασμούς μέσα στο σούπερ μάρκετ! Να τηρήσετε τη λίστα σας και τις ποσότητες που υπάρχουν εκεί, γιατί είναι εξαιρετικά εύκολο να παρασυρθούμε και να αγοράσουμε έξτρα πράγματα. Δεν χρειάζονται και επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας.

Όταν φτιάξετε πια τις συνταγές σας, δώστε έμφαση στην εμφάνιση των φαγητών. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ακόμα και το πιο απλό πιάτο μπορεί να μεταμορφωθεί με λίγη φροντίδα. Λίγος φρέσκος μαϊντανός, μια διακόσμιση με λαχανικά, λίγη άχνη στα γλυκά, λίγα σπόρια από ρόδι, απλά πράγματα που θα δώσουν όμως μια γιορτινή νότα στο τραπέζι σας.

Αν τα τηρήσετε όλα αυτά είναι σίγουρο πως θα μπορέσετε να κάνετε ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο γιορτινό τραπέζι για το οποίο θα μιλάνε όλοι οι καλεσμένοι σας!