ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Υλικά
Για 25 κομμάτια
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο και λίγο επιπλέον για το ταψί
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο επιπλέον για το ταψί
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας
1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα ½ πορτοκαλιού
2/3 φλιτζανιού ξανθές σταφίδες
1/3 φλιτζανιού μαύρες σταφίδες
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Αναμειγνύετε το αλεύρι με την κανέλα. Βάζετε σε μπολ το χυμό του πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το μείγμα χυμού-νερού χτυπώντας πάντα ενδιάμεσα και στη συνέχεια το αλεύρι με την κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά.
Αλείφετε με λίγο βούτυρο ένα ορθογώνιο ταψί και το πασπαλίζετε ελαφρά με αλεύρι. Το αναποδογυρίζετε και το χτυπάτε για να πέσει το αλεύρι που περισσεύει. Απλώνετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε τη βασιλόπιτα στους 180ο C, 45’. Όταν κρυώσει κοσκινίζετε από πάνω λίγη ζάχαρη άχνη.