ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ: Φέτος είχα σκοπό να φτιάξω την βασιλόπιτα με τα πολλά πορτοκάλια της γιαγιάς μου, την παραδοσιακή κρητική βασιλόπιτα όπως την έχω καταγράψει.
Όταν όμως προ ημερών (ξανα)ξεφύλισα τις φωτοτυπημένες σημειώσεις της θείας μου και είδα ανάμεσά τους μια πολύ απλή συνταγή βασιλόπιτας, θέλησα να τη δοκιμάσω και για την απλότητά της και τιμής ένεκεν…
Φτιάξτε λοιπόν την απλή αυτή βασιλόπιτα ακόμη και στο παρά 5΄ του 2017, όσο αργά κι αν τελειώσετε τις δουλειές σας… Έτσι, για τη μυρωδιά που θα γλυκάνει το σπίτι για το νέο έτος!
Υλικά:
160 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά χωρισμένα
350gr ζάχαρη
180ml γάλα
30ml κονιάκ
310gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
Ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και μανταρινιού
50gr τριμμένο καρύδι
50gr τριμμένο αμύγδαλο
(μπορούμε να βάλουμε 100gr μόνο από το ένα είδος)
Επί το έργον:
Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών με λίγη από τη ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει (εγώ χρησιμοποίησα μίξερ χεριού) και προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους.
Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένο και αλευρωμένο (ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος) ταψάκι 26-28 νούμερο και στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 50 λεπτά ως 1 ώρα στη μεσαία σχάρα σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε όπως μας αρέσει.
[irp posts=”96581″ name=”Βασιλόπιτα : Συνταγές από Παρλιάρο και Μαμαλάκη”]
Παρατηρήσεις:
Όπως φαίνεται στην αρχική συνταγή οι μετρήσεις ήταν με φλυτζάνες. Επειδή οι φλυτζάνες διαφέρουν από τη δοσομετρική κούπα, και τις δύο φορές που έφτιαξα την πίτα ζύγισα τα υλικά για μεγαλύτερη ακρίβεια και δίνω τις ποσότητες σε γραμμάρια.
Μετέτρεψα την αρχική συνταγή σε δύο σημεία: αντικατέστησα μέρος του γάλατος με 2 κουταλιές κονιάκ, και αντί κανονικό αλεύρι με 3 κουταλάκια μπέικιν έβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (παραδόξως μου είχε τελειώσει το μπέικιν!), γράφει το tovima.gr.
Η διαδικασία δεν περιγράφεται, όπως συμβαίνει σε πολλά συνταγολόγια παλιών νοικοκυρών. Ξέρω όμως από τη μάνα μου ότι εκείνες τα κέικ τους τα έκαναν με χωρισμένα αυγά και χτυπημένα τα ασπράδια σε μαρέγκα. Πάντως δεν καθορίζεται σαφώς η διαδικασία. Ίσως κάποια στιγμή που θα είμαι ακόμη πιο βιαστική δοκιμάσω να τα βάλω ολόκληρα και θα συμπληρώσω το αποτέλεσμα.
Η διακόσμηση την πρώτη φορά έγινε με βανίλια υποβρύχιο που είχα χρωματίσει με κάποια απομεινάρια χρωμάτων ζαχαροπλαστικής εντελώς ακατάλληλων για βασιλόπιτα (ως χρώματα εννοώ, όχι ως προϊόν).
Η ιδέα όπως της χρήσης της βανίλιας που έχω χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές στη διακόσμηση της βασιλόπιτας είναι εύκολη λύση για τους βιαστικούς και αρέσει πολύ στα παιδάκια.