ΑΑΔΕ: Νέο κύμα ελέγχων σε εστίαση, τουρισμό και διασκέδαση-Συναγερμός έχει σημάνει στην ΑΑΔΕ, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντοπίζουν νέο μοντέλο φοροδιαφυγής με αδήλωτα POS από το εξωτερικό, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και τουρισμού.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης-tilegrafimanews
Πρόκειται για συναλλαγές που στον πελάτη φαίνονται απολύτως κανονικές, όμως στην πράξη δεν περνούν από τα ελληνικά ηλεκτρονικά συστήματα και δεν καταγράφονται όπως προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.
Το νέο «κόλπο» στηρίζεται σε POS που συνδέονται με παρόχους ή λογαριασμούς εκτός Ελλάδας. Ο πελάτης πληρώνει με κάρτα, παίρνει απόδειξη ή παραστατικό που μοιάζει νόμιμο, αλλά τα χρήματα δεν καταλήγουν σε ελληνικό επαγγελματικό λογαριασμό. Αντίθετα, οδηγούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αποκρύπτεται τζίρος, να χάνονται έσοδα από ΦΠΑ και να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των συνεπών επιχειρήσεων.
Πώς λειτουργεί το κόλπο με τα POS εξωτερικού
Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS παρουσιάστηκε ως ένα από τα ισχυρότερα όπλα του Δημοσίου κατά της φοροδιαφυγής. Όμως, όπως φαίνεται, ορισμένοι επαγγελματίες επιχείρησαν να παρακάμψουν το νέο σύστημα χρησιμοποιώντας αδήλωτα POS, κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η συναλλαγή δεν αποστέλλεται στο σύστημα myDATA, ούτε συνδέεται με την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης. Έτσι, ενώ ο καταναλωτής θεωρεί ότι όλα έγιναν νόμιμα, η φορολογική διοίκηση δεν βλέπει ποτέ το πραγματικό έσοδο.
Σύμφωνα με ελεγκτικές πηγές, περίπου το 80% των αδήλωτων POS που έχουν εντοπιστεί προέρχεται από τη Βουλγαρία. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί με παρόχους από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.
Γιατί προτιμάται η Βουλγαρία
Η Βουλγαρία θεωρείται εύκολη επιλογή για όσους θέλουν να αποκρύψουν μέρος του τζίρου τους, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, ευκολίας μετακινήσεων και χαμηλότερου λειτουργικού κόστους σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες.
Οι αρχές εξετάζουν περιπτώσεις στις οποίες τα χρήματα από τις συναλλαγές καταλήγουν αρχικά σε λογαριασμούς εξωτερικού και στη συνέχεια επαναφέρονται στην Ελλάδα, είτε μέσω τραπεζικών μεταφορών είτε μέσω φυσικής μεταφοράς μετρητών. Η δυνατότητα μεταφοράς ποσών έως 10.000 ευρώ χωρίς υποχρέωση δήλωσης στα σύνορα δημιουργεί, σύμφωνα με ελεγκτές, πρόσθετο παράθυρο εκμετάλλευσης.
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε νησιά, παραλιακές περιοχές, εστιατόρια, καφέ, beach bars, νυχτερινά κέντρα, τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό λιανικών συναλλαγών.
Στο στόχαστρο μπαίνουν επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει όλα τα POS στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές ή εμφανίζουν ασυνήθιστα χαμηλό δηλωμένο τζίρο σε σχέση με την πραγματική εμπορική τους κίνηση.
Παράλληλα, οι διασταυρώσεις γίνονται με στοιχεία από τράπεζες, παρόχους πληρωμών, ηλεκτρονικά βιβλία, δηλώσεις ΦΠΑ και δεδομένα που αντλούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Τα πρόστιμα που απειλούν τις επιχειρήσεις
Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις. Για μη εγκατάσταση ή μη χρήση POS προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Για μη διασύνδεση POS με ταμειακή μηχανή, τα πρόστιμα φτάνουν τις 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και τις 20.000 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά.
Ακόμη βαρύτερες είναι οι κυρώσεις για παρόχους POS που δεν συμμορφώνονται με το ελληνικό πλαίσιο, καθώς τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και τις 200.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι η χρήση POS από το εξωτερικό δεν είναι παράνομη από μόνη της. Παράνομη γίνεται όταν το POS δεν δηλώνεται, δεν διασυνδέεται με την ταμειακή μηχανή ή δεν αποστέλλει τα δεδομένα των συναλλαγών στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
«Αόρατες» αποδείξεις και χαμένος ΦΠΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο καταναλωτής πληρώνει κανονικά τον ΦΠΑ, αλλά το ποσό μπορεί να μην αποδοθεί ποτέ στο Δημόσιο. Έτσι, δημιουργείται μια διπλή ζημιά: από τη μία το κράτος χάνει φορολογικά έσοδα και από την άλλη οι νόμιμες επιχειρήσεις βρίσκονται απέναντι σε ανταγωνιστές που εμφανίζουν τεχνητά χαμηλότερο τζίρο.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής περνά πλέον μέσα από ψηφιακές διασταυρώσεις, ελέγχους σε πραγματικό χρόνο και αξιοποίηση στοιχείων από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εντοπίζονται αποκλίσεις πριν παγιωθούν.
Καλοκαιρινό σαφάρι ελέγχων
Το καλοκαίρι θεωρείται κρίσιμη περίοδος, καθώς οι τουριστικές περιοχές καταγράφουν τεράστιο όγκο συναλλαγών με κάρτες. Οι ελεγκτές θα εστιάσουν σε επιχειρήσεις με υψηλή εποχική κίνηση και σε περιπτώσεις όπου ο δηλωμένος τζίρος δεν συμβαδίζει με την εμπορική εικόνα της επιχείρησης.
Οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν μόνο στα POS. Θα εξεταστούν και ταμειακές μηχανές που δεν είναι σωστά καταχωρισμένες, ασυμφωνίες στα Ζ, παραστατικά που δεν ανεβαίνουν στα ηλεκτρονικά βιβλία και συναλλαγές που δεν εμφανίζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ.
Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες
Οι επιχειρηματίες πρέπει να ελέγξουν άμεσα αν όλα τα POS που χρησιμοποιούν είναι δηλωμένα, αν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση με την ταμειακή μηχανή και αν οι συναλλαγές διαβιβάζονται κανονικά. Η συμμόρφωση δεν είναι πλέον τυπική υποχρέωση, αλλά βασική προϋπόθεση για την αποφυγή βαριών προστίμων.
Οι λογιστές καλούνται επίσης να ελέγξουν προσεκτικά τα δεδομένα των πελατών τους μέσω των ψηφιακών εφαρμογών και των οδηγιών που εκδίδονται από το gov.gr, καθώς ένα αδήλωτο ή μη διασυνδεδεμένο POS μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές και ποινικές συνέπειες.
Το μήνυμα της ΑΑΔΕ είναι σαφές: η εποχή των «αόρατων» συναλλαγών κλείνει. Όσοι επιχειρούν να κρύψουν τζίρο μέσω POS εξωτερικού θα βρεθούν αντιμέτωποι με στοχευμένους ελέγχους, βαριά πρόστιμα και πλήρη φορολογικό έλεγχο.






