ΔΕΘ: Πακέτο παρεμβάσεων για δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενόψει των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Στο επίκεντρο βρίσκονται η καθιέρωση ενός ετήσιου «μπόνους» για τους δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση της μόνιμης ενίσχυσης των συνταξιούχων και η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το TilegrafimaNews.gr από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει». Ωστόσο, τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν περάσει στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας, με το οικονομικό επιτελείο να υπολογίζει το κόστος και τον αριθμό των δικαιούχων.
Ετήσιο μπόνους έως 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους
Το σημαντικότερο νέο στοιχείο αφορά την επέκταση της μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης και στους εργαζομένους του Δημοσίου από το 2027. Το ποσό εξετάζεται να κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ και να καταβάλλεται εφάπαξ κάθε χρόνο.
Το κυβερνητικό σχέδιο περιγράφεται ως «μισός 13ος μισθός», χωρίς να αποτελεί τυπική επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που καταργήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Θα πρόκειται για σταθερή ετήσια ενίσχυση, πιθανότατα με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να παρουσιάσει έναν πολυετή οδικό χάρτη, με σταδιακή αύξηση του ποσού έως το τέλος της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας. Η παρέμβαση στοχεύει στη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και στη μείωση της απόστασης ανάμεσα στις αποδοχές του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Στα 400 ή 450 ευρώ το επίδομα συνταξιούχων
Για τους συνταξιούχους εξετάζεται η αύξηση της μόνιμης ετήσιας ενίσχυσης των 300 ευρώ, η οποία καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο. Το νέο ποσό αναμένεται να φτάσει αρχικά τα 400 ευρώ, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξησή του έως τα 446,87 ευρώ, όσο δηλαδή το ύψος της εθνικής σύνταξης.
Ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αναπροσαρμογή της ενίσχυσης μέχρι το 2030, ώστε μακροπρόθεσμα να προσεγγίσει το ύψος μιας πλήρους μηνιαίας σύνταξης. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Η χορήγηση μιας πλήρους επιπλέον σύνταξης σε όλους τους δικαιούχους απορρίπτεται από το οικονομικό επιτελείο λόγω του ετήσιου κόστους, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσέγγιζε τα 2,5 δισ. ευρώ.
Περισσότεροι δικαιούχοι από φέτος
Παράλληλα εξετάζεται η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, οι οποίοι σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 1,6 εκατομμύρια. Μία από τις βασικές αλλαγές είναι να ενταχθούν στην καταβολή και συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 65 ετών, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη ενίσχυση.
Ειδική πρόβλεψη αναμένεται για όσους λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, καθώς και για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν ωφελούνται πλήρως από τις ετήσιες αυξήσεις.
Κατώτατος μισθός ακόμη και στα 1.000 ευρώ
Το τρίτο μεγάλο μέτρο αφορά τον κατώτατο μισθό. Η αρχική κυβερνητική δέσμευση προέβλεπε αύξησή του στα 950 ευρώ την άνοιξη του 2027, όμως εξετάζεται πλέον η δυνατότητα να φτάσει ή να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή αφορά άμεσα περίπου 500.000 εργαζομένους, αλλά επηρεάζει συνολικά σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες, καθώς με τον κατώτατο μισθό συνδέονται επιδόματα, προσαυξήσεις και άλλες παροχές.
Νέος μηχανισμός για την πρώτη κατοικία
Στην ατζέντα της ΔΕΘ βρίσκεται και σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Εξετάζονται αλλαγές στην ψηφιακή πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να παράγονται αυτοματοποιημένες και βιώσιμες προτάσεις ρύθμισης.
Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τότε, τα ποσά και τα κριτήρια παραμένουν υπό δημοσιονομική αξιολόγηση, με τις αποφάσεις να εξαρτώνται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.






