ΤΡΑΜΠ: Το πρόγραμμα που ακύρωσε για την τελετή, οι «δικοί» του Έλληνες και ο σταυρός της Γκίλφοϊλ- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε πολύ εγκάρδιος με την ελληνορθόδοξη κοινότητα, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση.
Του Παντελή Χαριτάκη
Βαθιές προσωπικές επιρροές από τον ελληνισμό, τόσο από τον κύκλο του στη Νέα Υόρκη, όσο και από το αμερικανικό επιχειρείν και την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ φαίνεται να διαθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του αναφέρθηκε για πρώτη φορά τόσο εκτενώς στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής, αποτυπώνοντας την αλληλεπίδραση με τα μέλη της.
Σε σημείο που ο ίδιος να αποκαλύψει στο τέλος της ομιλίας του ότι «ακύρωσε» το πρόγραμμά του για να παρευρεθεί στην τελετή για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, κάτι το οποίο, όπως είπε, «δεν ήταν εύκολο». Τα θερμά λόγια του απέναντι στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, αλλά και οι ονομαστικές αναφορές σε σειρά συνεργατών του, επιχειρηματιών, πολιτικών και επιστημόνων ελληνικής καταγωγής υπήρξαν ενδεικτικά της τριβής του Ντόναλντ Τραμπ με το ελληνικό στοιχείο, αποκαλώντας δημόσια σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνορθόδοξης κοινότητας των ΗΠΑ ως «φίλους» και «συνεργάτες» του.
«Από την Ουάσιγκτον μέχρι το Σικάγο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ντιτρόιτ, από τη Φιλαδέλφεια μέχρι το διάσημο Τάρπον Σπρινγκς -ξέρετε όλοι για το Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα – οι Ελληνοαμερικανοί έχουν ευλογήσει τη χώρα μας με εξαιρετικό θάρρος, πατριωτισμό και απίστευτες ικανότητες. Υπό αυτή τη διακυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να τιμούμε τις αρετές, τα ιδανικά και το πνεύμα αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς, που είναι πραγματικά μεγαλειώδης και έχει ανθίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τη χρυσή εποχή της αρχαίας Ελλάδας μέχρι τη χρυσή εποχή της Αμερικής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, για να υπογράψει στην συνέχεια μια εντυπωσιακή Διακήρυξη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ.
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Τραμπ έκανε κάποιες στοχευμένες αναφορές στην πολιτική κατάσταση των ΗΠΑ και τα τέσσερα χρόνια που παρήλθαν ενδιάμεσα της πρώτης και της δεύτερης θητείας του, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει αιχμηρά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, για πρόσωπα που ίσως να μην του ήταν ιδιαίτερα συμπαθή στην αίθουσα.
Ξεκίνησε από τους «δικούς του» Έλληνες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε τη διακριτή θέση των μελών της ελληνικής ομογένειας στην αμερικανική πολιτική σκηνή, τις επιστήμες και το επιχειρείν, αναφερόμενος ονομαστικά σε σειρά ομογενών που συνεργάζονται άμεσα και έμμεσα μαζί του, επί δεκαετίες. Εκκινώντας από το επιτελείο του, ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε στον Michael Kratsios, αλλά και στον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael J. Rigas, όπως και στον επικεφαλής της ομάδας «Greeks for Trump», με έντονη δραστηριότητα στα social media, Christos Marafatsos.
Ειδική αναφορά έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου με ελληνικές ρίζες, με πρώτον τον Gus Bilirakis, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» του, όπως και τον Mike Haridopolos. Παρόλο που δεν κατάφερε την εκλογή του στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον υποψήφιο Jimmy Patronis, αλλά και στον πρώην επιτελάρχη του στο Λευκό Οίκο, Reince Priebus.
Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την παρουσία του μεγιστάνα και «φίλου» του John Catsimatidis, όπως και της συζύγου του, Margo, και της κόρης του Andrea, παράλληλα με τις αναφορές στην Πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αικατερίνης Νασίκα, αλλά και του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευάγγελου Σάββα.
Ο πρώτος, ωστόσο, ελληνοαμερικανός που προσκλήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ανέβει στο βήμα ήταν ο Alek Skarlatos, ο οποίος υπήρξε και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Όρεγκον. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξιστόρησε την οικογενειακή του ιστορία, ξεκινώντας από τον παππού του, που πολεμούσε τους Ναζί, για να φτάσει στην ηρωική πράξη του 32χρονου ελληνοαμερικανού πολιτικού και μέλους τότε της Εθνικής Φρουράς του Στρατού του Όρεγκον να ακινητοποιήσουν τους δράστες τρομοκρατικής επίθεσης το 2015, η οποία έλαβε χώρα σε δρομολόγιο τρένου Thalys από το Άμστερναμ στο Παρίσι, με το οποίο ο Σκαρλάτος επέστρεφε από αποστολή στο Αφγανιστάν.