Στην Ευελπίδων βρέθηκε το Σάββατο ο αστυνομικός, ο οποίος αφού κατέθεσε, αφέθηκε ελεύθερος με τη δίκη να πραγματοποιεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Ποινική δίωξη για ελευθέρωση κρατουμένου άσκησε η Εισαγγελέας σε βάρος του αστυνομικού που καταγγέλλεται ότι εμπόδισε τη σύλληψη διαδηλωτή στην πορεία το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας.

Ο ίδιος, αφού παραδόθηκε και κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα την Παρασκευή, σήμερα κατέθεσε στην Ευελπίδων, αρνούμενος κάθε κατηγορία και αφέθηκε ελεύθερος.

Από νωρίς στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο στελέχη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργό Πάνος Ρήγας και ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον αστυνομικό με χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις εξήλθε από το γραφεία του εισαγγελέα.

Ο αστυνομικός που υπηρετεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, υποστήριξε ότι βρισκόταν στην πορεία στο πλαίσιο των καθηκόντων του προκειμένου να προστατεύσει στελέχη του κόμματος, από ενδεχόμενη επίθεση. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο δεν υπήρξε καν πρόθεση σύλληψης διαδηλωτή από τον συνάδελφο του, συνεπώς ούτε και παρεμπόδιση του.

Τι υποστήριξε ο αστυνομικός της ΔΡΑΣΗ
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατάφερε να διαφύγει την σύλληψη το άτομο που κατηγορείται για συμμετοχή σε επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης, με την εμπλοκή αστυνομικού που υπηρετεί στην φύλαξη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, περιέγραψε στους συναδέλφους του ο άνδρας της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στα στελέχη της Κρατικής ασφάλειας στις 23:05 το βράδυ της 9ης Ιουλίου, « Περί ώρα 20:30 μαζί με την ΔΡΑΣΗ λάβαμε εντολή από κέντρο ασφαλείας να μεταβούμε στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την Αμερικής και να ενεργήσουμε συλλήψεις ατόμων που έριχναν μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Στην οδό Πανεπιστημίου κινούντο 30 άτομα με λευκές και κόκκινες σημαίες με ακάλυπτα χαρακτηριστικά. Όταν βρεθήκαμε δίπλα τους ένας άνδρας μπήκε μπροστά μου και με έσπρωξε με πολύ δύναμη με αποτέλεσμα να πέσω από το δίκυκλο, αλλά με γρήγορες κινήσεις να σηκωθώ και να τον συλλάβω». Στην συνέχεια φέρεται να υποστήριξε πως δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αστυνομικοί «βροχή» από αντικείμενα.

«Τα άτομα τότε άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και αντικείμενα καθώς τον κρατούσα και περίμενα να φτάσουν συνάδελφοί μου για να τον δεσμεύσουμε. Τότε ήρθε ένας άνδρας με πολιτικά και με έσπρωξε με αποτέλεσμα να χάσω την ισορροπία μου και το άτομο να τραπεί σε φυγή. Εγώ προσπάθησα να τον ξανασυλλάβω και τότε μου είπε «Τι κάνεις εκεί ρε; Άστον να φύγει, αυτό είναι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ»/ Εγώ του είπα να μην ανακατεύεται και εκείνος μου είπε χαμηλόφωνα, «Είμαι αστυνομικός και είμαι υπεύθυνος ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ». Μετά ήρθε ένας άλλος άνδρας που είπε πως είναι αστυνομικός» και μου είπε (εννοώντας για τον πρώτο άνδρα), «άφησέ τον είναι αστυνομικός»». Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση του δεύτερου ατόμου που φέρεται να είχε εμπλοκή στο επεισόδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη του αστυνομικού θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτέμβρη, ενώ αναμένεται διεξαγωγή ΕΔΕ από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.