Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική HOT NEWS

ΕΛΓΑ: Νέοι όροι για ζημιές παγετού 2025 – Αντιδρούν οι παραγωγοί κερασιών της Αγιάς

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
06/10/2026 13:02
σε HOT NEWS, ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Το πρόγραμμα για ζημιές στο προανθικό στάδιο και η σημερινή παρέμβαση των αγροτικών φορέων φέρνουν στο επίκεντρο τον υπολογισμό της ενίσχυσης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης 

ΕΛΓΑ – ΟΣΔΕ 2026: Αποζημιώσεις έως 100%, απλήρωτες εισφορές και αγωνία για την προκαταβολή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

News: Στον παγετό⁠ της άνοιξης του 2025 επιστρέφει η σημερινή αγροτική επικαιρότητα, με ενημέρωση για το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων σε καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο. Την ίδια ημέρα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί της Αγιάς εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών στα κεράσια και ζητούν να προχωρήσουν τα πορίσματα. Τα δύο θέματα αναδεικνύουν ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς μετατρέπεται η απώλεια παραγωγής σε συγκεκριμένο ποσό στήριξης.

Ποιες καλλιέργειες και προϋποθέσεις περιγράφονται

Το ΡΕΠΟΡΤΑΖ μας παρουσιάζει την ΚΥΑ που αναθέτει στον ΕΛΓΑ την υλοποίηση του προγράμματος για τις ζημιές από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου 2025 στο προανθικό στάδιο. Αναφέρονται κεράσια, βύσσινα, μήλα, κυδώνια και νωπά σύκα, με συγκεκριμένο γεωγραφικό πεδίο για κάθε καλλιέργεια.

Στις προϋποθέσεις που παραθέτει περιλαμβάνονται οριστική αίτηση ενίσχυσης εντός του 2025, δηλωμένη και ασφαλισμένη παραγωγή και εξόφληση της αντίστοιχης ασφαλιστικής εισφοράς. Η παρουσία μιας καλλιέργειας στον κατάλογο δεν σημαίνει ότι καλύπτεται κάθε περιοχή της χώρας.

Η πληροφορία μας αναφέρει ζημιά άνω του 30% ανά είδος, σε επίπεδο δικαιούχου, καθώς και ειδικούς κανόνες υπολογισμού, με ποσοστό που δεν ενισχύεται και ανώτατο ποσοστό στήριξης.

Οι κανόνες αυτοί χρειάζονται προσεκτική ανάγνωση. Το ποσοστό απώλειας παραγωγής, η οικονομική αξία της απώλειας και το τελικό ποσό ενίσχυσης είναι διαφορετικά μεγέθη. Η χρήση τους σαν να ήταν ταυτόσημα μπορεί να δώσει στον παραγωγό μια εικόνα που δεν θα επιβεβαιωθεί στην εκκαθάριση.

Για παράδειγμα, αν μια εκμετάλλευση αναφοράς παρήγαγε 10 τόνους και το έτος της ζημιάς παρήγαγε 4, η αριθμητική μείωση της ποσότητας είναι 60%. Αυτός ο απλός υπολογισμός δεν αποδεικνύει ούτε το επιλέξιμο ποσοστό ούτε την αποζημίωση. Απαιτείται να προσδιοριστούν τα στοιχεία αναφοράς, οι τιμές και οι εφαρμοζόμενοι κανόνες.

Πρακτικά, ο φάκελος πρέπει να επιτρέπει την αντιστοίχιση της εκμετάλλευσης με τα στοιχεία που εξετάζονται. Ο παραγωγός χρειάζεται να γνωρίζει ποια αίτηση αφορά η διαδικασία, ποια καλλιέργεια και περιοχή περιλαμβάνονται και ποιο δικαιολογητικό ενδεχομένως λείπει. Η πληρότητα βοηθά τον έλεγχο, χωρίς να προδικάζει την έγκριση.

Στον «αέρα» οι επιδοτήσεις 344.536 παραγωγών – Στα κάγκελα ο αγροτικός κόσμος για τα σφάλματα στο ΟΣΔΕ

Αγιά: Αίτημα για εξατομικευμένη αντιμετώπιση

Εν τω μεταξύ υπάρχει παρέμβαση Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς. Οι φορείς υποστηρίζουν ότι οι ζημιές στα κεράσια έχουν καταγραφεί με επιτόπιες εκτιμήσεις και ζητούν την έκδοση των πορισμάτων και την καταβολή αποζημιώσεων.

Παράλληλα, εκφράζουν αντίθεση σε υπολογισμούς που, κατά την άποψή τους, αντικαθιστούν την πραγματική ζημιά κάθε εκμετάλλευσης με γενικούς μέσους όρους. Πρόκειται για τις θέσεις των αγροτικών φορέων, όπως αποτυπώνονται στο δημοσίευμα, και όχι για τελική διοικητική κρίση επί κάθε φακέλου.

Η διαφωνία δείχνει γιατί έχει σημασία να εξηγείται η μέθοδος υπολογισμού. Δύο παραγωγοί της ίδιας περιοχής μπορεί να έχουν διαφορετικές ποικιλίες, διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης κατά τον παγετό και διαφορετική παραγωγική ιστορία. Η τεκμηρίωση οφείλει να δείχνει ποια στοιχεία λαμβάνονται υπόψη και πώς οδηγούν στο αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, η εξατομικευμένη εκτίμηση στο χωράφι και το θεσμικό πλαίσιο μιας οικονομικής ενίσχυσης μπορεί να εξετάζουν διαφορετικές παραμέτρους. Για να κατανοήσει ο ενδιαφερόμενος την υπόθεσή του, χρειάζεται σαφή περιγραφή της διαδικασίας που εφαρμόζεται, της βάσης υπολογισμού και των δυνατοτήτων επανεξέτασης που προβλέπονται.

Η αναμονή επηρεάζει και τον οικονομικό προγραμματισμό. Ένας δενδροκαλλιεργητής εξακολουθεί να χρειάζεται πόρους για τις εργασίες της επόμενης περιόδου, ακόμη κι όταν το προηγούμενο εισόδημα έχει μειωθεί. Η καθυστέρηση ενός αναμενόμενου ποσού μπορεί επομένως να επηρεάσει την επιλογή του χρόνου αγοράς εφοδίων ή την εξόφληση προμηθευτών.

Χρήσιμη θα ήταν μια ενημέρωση που να απαντά, για κάθε κατηγορία υποθέσεων, σε συγκεκριμένα ερωτήματα: ποιο στάδιο έχει ολοκληρωθεί, ποιο εκκρεμεί, ποια στοιχεία εξετάζονται και πότε αναμένεται η επόμενη διοικητική ενέργεια. Έτσι, ο παραγωγός θα μπορεί να διακρίνει μια αναμονή ελέγχου από μια ανάγκη συμπλήρωσης του φακέλου.

Η σημερινή δημοσιοποίηση των όρων και η παρέμβαση της Αγιάς φέρνουν τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη για κατανοητές αποφάσεις. Το ποσό έχει καθοριστική σημασία, αλλά εξίσου αναγκαίο είναι ο δικαιούχος να μπορεί να ελέγξει πώς προέκυψε, με ποια δεδομένα και βάσει ποιας διαδικασίας.

ΟΣΔΕ: Στον «αέρα» η προκαταβολή Οκτωβρίου – Λιγότερο από 2% οι ολοκληρωμένες αιτήσεις


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣΕΛΓΑΚΥΑπαραγωγοί

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Καλαμπόκι στα 22 λεπτά – Μείωση 80,8% στην επιτραπέζια ελιά του Αλμυρού

06/10/2026 | 11:02
HOT NEWS

ΑΓΡΟΤΕΣ-Βαμβάκι: Συγκομιδή με μεγάλες αποκλίσεις – Αβεβαιότητα για το πριμ άνθρακα των 31 ευρώ

05/10/2026 | 13:02
HOT NEWS

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: Νέα ανατροπή για 158.810 δικαιούχους – Στον Δεκέμβριο τα 42,4 εκατ. ευρώ, τι ισχύει για ΕΛΓΑ

04/10/2026 | 15:02
HOT NEWS

Ώρα Μηδέν για το Ελληνικό Γάλα: Μονόδρομος η Επαναλειτουργία των Μονάδων

02/10/2026 | 15:02
Load More

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ανάβαση Αγρινίου: Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο 31χρονος Φώτης Πούλιος – Το βίντεο του ατυχήματος

    78 shares
    Share 31 Tweet 20
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: Νέα ανατροπή για 158.810 δικαιούχους – Στον Δεκέμβριο τα 42,4 εκατ. ευρώ, τι ισχύει για ΕΛΓΑ

    291 shares
    Share 116 Tweet 73
  • Μητσοτάκης στα γενέθλια της ΝΔ: Η Ελλάδα είναι σήμερα παράδειγμα προς μίμηση, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα και την αλλαγή

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Ρούμπιο στην Αθήνα: F-35, νέα όπλα και έρευνες στην Κρήτη – Τι διεκδικεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Αλ. Τσίπρας: Δεν παίζουμε με τα εν ου παικτοίς

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Συνταξιούχοι 2027: Ενίσχυση 400 ευρώ και νέες αυξήσεις — 10 λογαριασμοί για το ετήσιο εισόδημα

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΑΓΡΟΤΕΣ-Βαμβάκι: Συγκομιδή με μεγάλες αποκλίσεις – Αβεβαιότητα για το πριμ άνθρακα των 31 ευρώ

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch