Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Ελληνοτουρκικά: Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη από το Καστελλόριζο – «Ασπίδα του Αχιλλέα», Τουρκία και εκλογές

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
14/09/2026 15:24
Ενημερώθηκε: 14/09/2026 15:45:25
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
58
SHARES
123
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Ελληνοτουρκικά: Ηχηρή απάντηση του πρωθυπουργού στην Άγκυρα από το ακριτικό νησί – Η ελληνική αμυντική θωράκιση, οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου και η πολιτική μάχη για τη «δεξιά ψήφο»

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης 

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καστελλόριζο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την 83η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού. Ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν τόπο με ιδιαίτερο εθνικό και γεωπολιτικό συμβολισμό για να επαναλάβει ότι η Αθήνα επιθυμεί τον διάλογο, χωρίς όμως να αποδέχεται απειλές ή τετελεσμένα.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές που μίλησαν στο TilegrafimaNews.gr, η παρέμβαση Μητσοτάκη είχε δύο σαφείς αποδέκτες: την τουρκική ηγεσία, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που ζητούν πιο καθαρές τοποθετήσεις στα εθνικά θέματα.

Η Αθήνα, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών⁠, επιμένει ότι μοναδικό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών είναι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Την ίδια στιγμή, όμως, προχωρά στην ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας και στη διαμόρφωση συμμαχιών που προκαλούν εμφανή ανησυχία στην Άγκυρα.

«Η σύνεση δεν είναι αδυναμία»

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλικές με τη γειτονική χώρα, χωρίς εντάσεις, με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, η σύνεσή μας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επιλογή του Καστελλόριζου ενίσχυσε τη βαρύτητα αυτής της δήλωσης. Το νησί βρίσκεται επί δεκαετίες στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ η Τουρκία αμφισβητεί την έκταση της επήρειάς του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές που μίλησαν στο TilegrafimaNews.gr, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, έχοντας όμως εγκαταλείψει κάθε λογική «ήρεμων νερών» που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ανοχή απέναντι σε αναθεωρητικές διεκδικήσεις.

Η ελληνική πλευρά προβάλλει ως συγκεκριμένα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Rafale, Belharra και δύο φρεγάτες FREMM

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα εξοπλιστικά προγράμματα, υπογραμμίζοντας την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, των φρεγατών Belharra και των δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM, κλάσης Bergamini.

Η Αθήνα θεωρεί ότι η δημιουργία μιας ισχυρής αποτρεπτικής ομπρέλας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς. Η στρατηγική αυτή συνδυάζεται με τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Γαλλία.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις παρακολουθούνται στενά από την Τουρκία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την περιοδεία Μητσοτάκη ως μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών συμμαχιών και άσκησης πίεσης στην Άγκυρα. Η Hürriyet έκανε λόγο για «τριήμερο σόου Μητσοτάκη», ενώ στον τουρκικό δημόσιο διάλογο επανέρχεται ο ισχυρισμός ότι η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στρέφεται κατά της Τουρκίας.

Τι ισχύει για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η συμφωνία με το Ισραήλ για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας που σχεδιάζεται για την προστασία της ελληνικής επικράτειας από αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα συστήματα.

Μετά τη δήλωση του διευθυντή του Οργανισμού Αντιπυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Πατέλ, ότι ο ισραηλινός πηγαίος κώδικας δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι το κεντρικό λογισμικό διοίκησης και ελέγχου θα είναι ελληνικό και θα αναπτυχθεί από τις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι επιχειρήσεις αυτές θα λάβουν την απαιτούμενη τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη ώστε να δημιουργήσουν ελληνικό πηγαίο κώδικα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση⁠ επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος θα εξαρτώνται αποκλειστικά από το Ισραήλ.

Το μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ

Η παρουσία Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο έχει, παράλληλα, ισχυρή εσωτερική πολιτική διάσταση. Η κυβέρνηση έχει ήδη εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ η συζήτηση για ενδεχόμενη ίδρυση κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί πιέσεις στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν στο TilegrafimaNews.gr ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί υπερβολικά ήπια γραμμή απέναντι στην Τουρκία. Γι’ αυτό και προβάλλεται ταυτόχρονα η προσήλωση στον διάλογο και η αποφασιστικότητα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιώργου Φλωρίδη, οι οποίες προσέγγισαν το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Ερντογάν», έδειξαν ότι τα ελληνοτουρκικά εισέρχονται πλέον ευθέως στην εκλογική αντιπαράθεση. Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κράτησε αποστάσεις από αυτή τη διατύπωση, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερής ηγεσίας σε ενδεχόμενη εθνική κρίση.

Το μήνυμα από το Καστελλόριζο ήταν, επομένως, απολύτως διπλό: διάλογος με την Τουρκία χωρίς υποχώρηση και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό, με την κυβέρνηση να επενδύει στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα ως δύο από τα ισχυρότερα χαρτιά της στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: «Αεράκι» στο Αιγαίο, καμία έκπτωση στο καλώδιο – Η μάχη των F-35 και οι κινήσεις της Άγκυρας

09/10/2026 | 13:39
Featured

Ελληνοτουρκικά: Νέα απειλή για το καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου – Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους

01/10/2026 | 13:32
None
Featured

Ελληνοτουρκικά: Το καλώδιο Κρήτης–Κύπρου δοκιμάζει τις αντοχές Αθήνας και Άγκυρας – Το κρίσιμο βήμα στη θάλασσα

23/09/2026 | 12:26
Featured

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: 3 διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν – Το σενάριο πολέμου, η «Ασπίδα του Αχιλλέα» και οι 4 επικίνδυνες εστίες

16/09/2026 | 12:11
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γιατροί-«Βαμπίρ» στην Καρνεάδου: Το «χρυσό πελατολόγιο» της ελίτ και οι έρευνες μετά τον θάνατο Μαζωνάκη


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ: Πληρωμές 30 Οκτωβρίου, Α21 και αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου – Προγράμματα με ενισχύσεις έως 17.000 ευρώ

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ: Αναδρομικά από 480€ έως 4.800€ στα παραδείγματα – Επικουρικές, επανυπολογισμοί και νέα πλατφόρμα ΕΦΚΑ

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Δημοσκόπηση Marc: Σταθερά μεγάλη διψήφια η διαφορά για τη Ν.Δ., στο 4,2% το κόμμα Κασιδιάρη

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Κερδισμένος ο Μητσοτάκης από την κόντρα Ανδρουλάκη – Τσίπρα

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Δημοσκόπηση ALCO: Ισχυρό προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ από την ΕΛΑΣ τρίτο το ΠΑΣΟΚ

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • GOOGLE – 15 Οκτωβρίου 2026: Έρχεται μεγάλο Core Update; Τι λένε οι ειδικοί και τι αλλάζει για τους εκδότες

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Ο Τσίπρας φοβάται τον Κασσελάκη – Γιατί «καίγεται» για τη δεύτερη κάλπη και θέλει την «εξόντωση» Ανδρουλάκη

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch