Ελληνοτουρκικά: Ξεχειλίζει η οργή – Τα τουρκικά ΜΜΕ τα «έβαλαν» με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

ελληνοτουρκικά-ξεχειλίζει-η-οργή-τα

Ξεχειλίζει η οργή – Τα τουρκικά ΜΜΕ τα «έβαλαν» με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Τα τουρκικά ΜΜΕ εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν και να μεταφέρουν την έντονη ενόχληση της Άγκυρας μετά την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Αυτή τη φορά, ο Τουρκικός Τύπος δεν δίστασε να βάλει στο «στόχαστρο»… τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου την Κυριακή.

«450 χρόνια μετά oι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» έγραψε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, παρουσιάζοντας δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι την Ελλάδα «ωφέλησαν τότε οι συμμαχίες, και τώρα έχει συνάψει συμμαχίες με τη Γάλλια, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Παρεμφερείς δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις φαίνεται να ξύπνησαν δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν στους Τούρκους.

Όσον αφορά στην επικείμενη ελληνοαμερικανική συμφωνία, η εφημερίδα Cumhuriyet κάνει λόγο στο εξώφυλλό της για «ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ από την Ελλάδα». Γίνεται μεγάλη αναφορά στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης, καθώς ενοχλεί η επικείμενη αμερικανική παρουσία κοντά στα τουρκικά σύνορα στον απόηχο και της ελληνογαλλικής συμμαχίας.

«Βρυχάται» η Τουρκία

Σε καθεστώς ταραχής βρίσκεται η Άγκυρα, αφού έπειτα από την ελληνογαλλική συμφωνία, βλέπει την αντίστοιχη ελληνοαμερικανική να πλησιάζει και δικαίως, αισθάνεται… ριγμένη στα σχοινιά του ρινγκ.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό πως ακόμα και το ΝΑΤΟ σκέφτεται, σιωπηλά και διακριτικά, το πώς θα εφαρμοστεί ένα Plan B στο ενδέχομενη διπλωματικής και στρατιωτικής προσκόλλησης της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, «αδύνατη» χαρακτηρίζει την ανατροπή της στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο ο υπουργός Αμυνας της γείτονος χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τείνοντας χείρα φιλίας για… ειρηνικό διάλογο.

Δεν στέκεται όμως στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τα συνεχή επεισόδια να αποτελούν πλέον ρουτίνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος, με τη χαρακτηριστική του προκλητικότητα, δήλωσε στα τουρκικά μέσα πως «η Τουρκία είναι η υπεύθυνη λήψης αποφάσεων σε αυτήν την περιοχή και καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία χωρίς αυτήν».Δείτε επίσης.