Το κλίμα ψυχρολουσίας που επικρατεί στην Άγκυρα, ήρθε να επιβαρύνουν επιπλέον, τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών της γείτονος, γαμπρού του κ. Ερντογάν, στη σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας και της βύθισης της τουρκικής λίρας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε αδιέξοδο τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και επιρροής στο μεσογειακό status quo.

Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία καλείται πλέον να αλλάξει ρότα και να σταματήσει την πολιτική της ήπιας προσέγγισης που έχει επιλέξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα απέναντι στην Άγκυρα, καθώς αυτή η τακτική , σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, απέτυχε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση, εμφανίζεται αμετακίνητη απέναντι στην Τουρκία και θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή απευθείας διαλόγου με την Κυβέρνηση Ερντογάν την αποχώρηση του Oruc Reis από την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις να δώσει την πραγματική διάσταση στις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις και να το μετατρέψει σε ένα ευρωπαϊκό θέμα.

Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα επόμενα κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια, ενώ η καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν οι Βρυξέλλες επιβάλλουν τελικά συγκεκριμένες κυρώσεις στην Άγκυρα.