Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 – Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις

Newsroom από Newsroom
06/01/2025 17:00
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
61
SHARES
129
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συμβάλλουν στην ταχύτερη μείωση του χρέους και στην εφαρμογή αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Το δεύτερο είναι η ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα από αυτό προωθούνται κομβικές μεταρρυθμίσεις που διαπερνούν το σύνολο της οικονομίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και εκτείνονται από τον τομέα της ενέργειας και της δικαιοσύνης έως τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με τη δημιουργία βασικών υποδομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν τις βασικές δομές λειτουργίας της οικονομίας οι οποίες είναι βασική προϋπόθεση για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν εκταμιευθεί 18,1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 36 δισ ευρώ κονδυλίων του Ταμείου που είναι δεσμευμένα για τη χώρα μας, σημειώνοντας μία αξιοσημείωτη επίδοση. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να εκταμιευθούν έως το τέλος του 2026. Αυτό σημαίνει ότι το 2025 είναι κομβικό για την επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου ο οποίος θα κριθεί τόσο στο επίπεδο των εκταμιεύσεων όσο και των απορροφήσεων που προϋποθέτει την απρόσκοπτη υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος έργων και μεταρρυθμίσεων που έχουν σχεδιαστεί. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2025 ο στόχος είναι να εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 9,4 δισ. ευρώ. Ποσό πολύ υψηλότερο από τα 6,2 δισ ευρώ που εισπράχθηκαν το 2024. Ως εκ τούτου το στοίχημα είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που επιχειρεί να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες είναι συνδεδεμένα τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στεγαστικό
Η μειωμένη προσφορά σπιτιών με προσιτές τιμές ενοικίασης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει μεγάλες κατηγορίες των πολιτών. Επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στην αγορά κατοικίας μία από τις οποίες αφορά το πρόγραμμα «Σπιτι μου 2» που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις ένταξης αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου.

Αγορά Εργασίας
Η έλλειψη εργαζομένων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, από τις κατασκευές, τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή έως την εστίαση και τον τουρισμό αποτελεί μεγάλο “αγκάθι” για την ελληνική οικονομία. Κρίσιμες παράμετροι του προβλήματος επιχειρούνται να αντιμετωπιστούν με δράσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως τα προγράμματα ενεργούς απασχόλησης της ΔΥΠΑ και άλλες ενεργητικές πολιτικές στον τομέα της αγοράς εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει σειρά κινήτρων που θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιστροφή νέων με υψηλά προσόντα που έφυγαν από τη χώρα την περασμένη δεκαετία. Παράλληλα μελετώνται κίνητρα για την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας των νέων και των γυναικών που παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά ένταξης σήμερα.

Δικαιοσύνη
Είναι γνωστό ότι ο τομέας της δικαιοσύνης, που αποτελεί βασικό στοιχείο ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας της οικονομίας, στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργίες, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και έλλειψη υποδομών, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση επενδύσεων. Η μεταρρύθμιση του τομέα, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων αποτελεί μία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους με χρηματοδοτήσεις που θα φτάσουν συνολικά τα 550 εκατ ευρώ.

Ενέργεια
Προγράμματα που ξεκινούν από την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσα από τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών με ανανέωση του στόλου των δημόσιων συγκοινωνιών έως την εγκατάσταση φορτιστών και την προώθηση μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση τους έχει δρομολογηθεί με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ

Ετικέτες: ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Προηγούμενο Άρθρο

Δένδιας: Η Ελλάδα διαθέτει εθνική ισχύ και βούληση εφαρμογής των συμφωνιών που έχει υπογράψει

Επόμενο Άρθρο

Στο Κιλκίς η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα Θεοφάνια: «Το φως να διαλύσει τα σκότη που απειλούν την ανθρωπότητα»

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα κατάρτισης για 50.000 ανέργους – Αναλυτικός οδηγός για όλα τα ενεργά προγράμματα

16/04/2025 | 15:02
Featured

Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκρίθηκε χθες το 5ο αίτημα της Ελλάδας για εκταμίευση 3,1 δισ. ευρώ

20/03/2025 | 11:31
HOT NEWS

13.416 ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ! Νέο 12μηνο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για τους ανέργους

23/01/2025 | 15:02
Featured

Πέμπτο αίτημα εκταμίευσης 3,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης υπέβαλε η Ελλάδα

21/12/2024 | 10:13
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Τρία νέα προγράμματα ψηφιοποίησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

23/10/2024 | 19:00
HOT NEWS

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ 50.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΝΕΟ VOUCHER !

07/10/2024 | 15:02
Featured

Θετική αξιολόγηση της Ελλάδας στο αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

14/06/2024 | 21:34
HOT NEWS

Κομισιόν: Καταβλήθηκε η 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα 28 Δεκεμβρίου 2023

28/12/2023 | 12:37
Load More
Επόμενο Άρθρο

Στο Κιλκίς η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα Θεοφάνια: «Το φως να διαλύσει τα σκότη που απειλούν την ανθρωπότητα»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

    735 shares
    Share 294 Tweet 184
  • Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

    682 shares
    Share 273 Tweet 171
  • ΣΕΙΣΜΟΣ: Κωνσταντινούπολη σε Σεισμικό Κλοιό- 6,2 Ρίχτερ Ξυπνούν Φόβους για Επανάληψη του 1999

    496 shares
    Share 198 Tweet 124
  • Τροχαίο δυστύχημα στου Ρέντη: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη

    328 shares
    Share 131 Tweet 82
  • Χαλάνδρι: Δολοφόνησαν τον Γιώργο Μοσχούρη έξω από ιατρικό κέντρο

    241 shares
    Share 96 Tweet 60
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-Εξαγορά Πλασματικών Ετών για Επικουρικές Συντάξεις: Ποιοι Κερδίζουν Σύνταξη με 15ετία – Αναδρομικά και Αιτήσεις 2025

    203 shares
    Share 81 Tweet 51
  • Κοινωνικός Τουρισμός 2025–2026: Δωρεάν Διακοπές για 25.000 Συνταξιούχους και Αυξήσεις στα Επιδόματα Ανέργων – Δείτε Όλες τις Αιτήσεις

    160 shares
    Share 64 Tweet 40
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch