Σε εστία υπερμετάδοσης φαίνεται πως έχουν μετατραπεί οι φυλακές Διαβατών, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει πλέον τα 62, από 21 προχθες, ύστερα από 150 τεστ που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για συνολικά 56 κρατούμενους και έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ήδη ένας υπάλληλος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με πνευμονία. Οι τρόφιμοι νοσηλεύονται είτε σε κελιά νοσούντων είτε στο νοσοκομείο των φυλακών.

Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι ζήτησαν ελέγχους από τις 20 Οκτωβρίου χωρίς να βρουν ανταπόκριση.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Στο “κόκκινο” παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν μόνο τέσσερις κλίνες διαθέσιμες στις ΜΕΘ, από τις 25 συνολικά για ασθενείς με covid 19, ενώ στο νοσοκομείο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 100 άνθρωποι με κορωνοϊό.

Στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, συνεχίζουν όμως να εξυπηρετούνται και άλλα περιστατικά, συνεπώς υπάρχει δυσκολία διαχείρισής τους. Ασθενείς του νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς”, διακομίζονται ήδη σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες έχουν αναλάβει την υποχρέωση να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά οι ιδιοκτήτες τους εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.

Στα διαγνωστικά κέντρα, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα τεστ κορωνοϊού, με ένα ποσοστό της τάξεως του 20% να βγαίνει θετικό, ωστόσο το πιο αξιόπιστο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το μοριακό τεστ.

Πέντε παιδιά με covid, νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το ένα από αυτά εμφάνισε πνευμονία αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν κρίνεται ανησυχητική από τους θεράποντες ιατρούς, ενώ ένα άλλο πήρε εξιτήριο.