Με τη συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, για τη ΔΕΘ. Το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπερασπίστηκε το έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο για λάθη και αδυναμίες.

Σημεία από τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Είναι μια συμφωνία που θα μείνει στην ιστορία. Είμαι 2 φορές υπερήφανος, και που δεν υποχώρησα στην απόλυτα εκβιαστική στάση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δικαίωση θα αργήσει να έρθει. Εμείς εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος. Όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις θα το βρουν μπροστά τους. Το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας, το κακό που έκαναν κάποιοι στη χώρα θα το βρουν επίσης μπροστά τους».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Αυτά τα 4,5 χρόνια τα θέματα που άφηναν αποτύπωμα, δεν τα διαχειρίστηκα με βάση το πρόσκαιρο κόστος. Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούσα να επιλέξω ένα από τα πολλά πρόσωπα της Αριστερά. Έπραξα με βάση την ανάγκη για συναινέσεις. Η πρότασή μας απεμπλέκει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, αλλά είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Το Σύνταγμα πρέπει να απαιτεί και αν χρειαστεί να εκβιάζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην διαλύεται η Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της πλειοψηφίας. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και προκαλώ τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει, αλλάζοντας το άρθρο και επιτρέποντας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του».

Για την επένδυση του Ελληνικού

«Εμείς καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η ελληνική οικονομία. Στο Ελληνικό παραλάβαμε απλά μια σύμβαση. Το διάστημα 2001-2014 υπήρχαν μόνο σχέδια επί χάρτου. Διαπραγματευτήκαμε και αλλάξαμε τη σύμβαση ώστε να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, την φέραμε στη Βουλή (…) φέραμε μια υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, κοντά στο 90%. Έμενε ο διαγωνισμός και να βάλει λεφτά ο επενδυτής.

Εμείς θέλουμε επενδυτές αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θέλει να διαπραγματευτεί. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές, όχι όσους θέλουν μια αρπαχτή».

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών
«Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη. Ζήτησε εκλογές γιατί ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα. Η ίδια η ζωή και η κυβέρνηση που έχει την πρωτοκαθεδρία θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ολοκλήρωση ή μη της τετραετίας».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα
«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας. Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά. Αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία θα το μαθαίνατε. Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις. Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

Για τον αναπτυξιακό νόμο
«Το μοντέλο παρασιτικής κερδοφορίας και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας είναι που μας οδήγησε στην κρίση. Ο αναπτυξιακός νόμος έχει προβλέψεις/διατάξεις για μη παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, που δεν προσφέρουν. Θα επιδοτεί τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξορυκτική δραστηριότητα.

Υπάρχει μια έντονη απαξίωση στη θεσμική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι δυνατό να δίνει την εξουσία στον υπουργό να δίνει τέτοιες άδειες, υπάρχει ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο για αυτό. Δεν μπορεί να θεωρείται κάθε σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στρατηγικού ενδιαφέροντος, δεν είναι όλες».

Για τη Novartis
Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Κανένας δεν μπορεί να μιλάει για σκευωρία. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό».

Για το περιβάλλον και τις επενδύσεις
«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι φιλοπεριβαλλοντιστής, οικολόγος, να πίνει καφέ χωρίς καλαμάκι, αλλά να είναι υπέρ της ασύδοτης εκμετάλλευσης του περιβάλλοντ. Χτες ενέταξα το θέμα και στα 4 σημεία της δικής μας αυτοκριτικής. Αλλά πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική και τι σχέση μπορεί να έχει και τους φυσικούς πόρους κι την αξιοποίησή τους

Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη έπρεπε να γίνει η έρευνα ώστε να γνωρίζουμε τα κοιτάσματα και τον εθνικό μας πλούτο. Η αξιοποίηση είναι προς συζήτηση. Πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά η πιθανότητα μόλυνσης μιας περιοχής».

Για το μετρό Θεσσαλονίκης
«Η δική μας κυβέρνηση δεν θέλησε να μπει σε συναλλαγή, διαπλοκή. Καθόρισε τους όρους με βάση τους όρους, το Σύνταγμα, το δημόσιο συμφέρον. Δεν χαρίσαμε χρέη. Ο επιβλέπων το έργο κατά τη δική μας διακυβέρνηση συνεργάστηκε άψογα και χάρη και στη συνεργασία τους καταφέραμε να τρέξει το έργο γρήγορα. Αφότου άλλαξε η ηγεσία και ο εργολάβος, άρχισε να πετάει αετό, να κάνει καθυστερήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη ΔΕΘ και προκατέλαβε αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί, όπως το ΚΑΣ. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πάτημα στον εργολάβο να αξιώσει αποζημιώσεις. Τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να αποκομίσει από την αύξηση τιμής των διοδίων που αποτρέψαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προεκλογικά, ίσως να το κάνει μέσω του μετρό. Η εξέλιξη για το μετρό πρέπει να αποτραπεί και εμείς θα συνδράμουμε στις κινήσεις των πολιτών ώστε να αποτραπεί».

Για συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανά νέα συλλαλητήρια
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση. Δεν είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία».

Η ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ 84Η ΔΕΘ: