ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ: Σε οριακό σημείο η ελληνική αιγοπροβατοτροφία – Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση για το χαμένο εισόδημα, πώς υπολογίζονται τα ποσά και ποιες πληρωμές αναμένονται έως το τέλος του 2026
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Κραυγή αγωνίας εκπέμπει η ελληνική αιγοπροβατοτροφία, καθώς εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις παραμένουν χωρίς παραγωγή μετά τις υποχρεωτικές θανατώσεις ζώων λόγω πανώλης και ευλογιάς. Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τις επόμενες πληρωμές από τη νέα Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών της ΑΑΔΕ και τις αποζημιώσεις που διεκπεραιώνονται μέσω του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Τέσσερις κτηνοτροφικοί σύλλογοι προειδοποιούν ότι η κρίση έχει ξεπεράσει τα όρια μεμονωμένων περιοχών και έχει προσλάβει εθνικές διαστάσεις. Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι περιορισμοί στην ανασύσταση των κοπαδιών και η καθυστέρηση στην αναγνώριση περιπτώσεων ανωτέρας βίας έχουν δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους συμμετέχουν ο Πανλαρισαϊκός Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πληγέντων από Πανώλη και Ευλογιά, ο Αγροκτηνοτροφικός και Μελισσοκομικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Το βασικό αίτημα είναι να καταβληθούν άμεσα όλες οι ενισχύσεις που συνδέονται με τα θανατωθέντα ζώα, το χαμένο εισόδημα και την αναστολή παραγωγικής δραστηριότητας.
Πληρωμή χαμένου εισοδήματος με 70 και 35 ευρώ
Η συμπληρωματική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος αφορά κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν υποχρεωτικά στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης ζωονόσων και οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να ανασυστήσουν το κοπάδι τους.
Τα ποσά υπολογίζονται ως εξής:
70 ευρώ ανά θανατωθέν πρόβατο ή αίγα ηλικίας άνω των έξι μηνών.
35 ευρώ ανά θανατωθέντα αμνό ή ερίφιο ηλικίας έως έξι μηνών.
Το ποσό των 35 ευρώ προβλέπεται επίσης για κριούς και τράγους αναπαραγωγής ηλικίας άνω των έξι μηνών, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που έχει αναφερθεί για το συγκεκριμένο μέτρο.
Το τελικό ποσό κάθε δικαιούχου προκύπτει από τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων που καταγράφηκαν στις επίσημες πράξεις θανάτωσης, πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη τιμή.
Για παράδειγμα, κτηνοτρόφος με 300 ενήλικα αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν μπορεί να λάβει:
300 ζώα × 70 ευρώ = 21.000 ευρώ.
Εάν στην ίδια εκμετάλλευση θανατώθηκαν και 80 αμνοερίφια:
80 ζώα × 35 ευρώ = 2.800 ευρώ.
Το συνολικό ποσό της συμπληρωματικής ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 23.800 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ζώα έχουν καταγραφεί σωστά και ο φάκελος δεν παρουσιάζει εκκρεμότητες.
Πότε αναμένονται τα χρήματα
Ο αρχικός κυβερνητικός προγραμματισμός τοποθετούσε την πληρωμή του χαμένου εισοδήματος στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου 2026. Η πίστωση, ωστόσο, εξαρτάται από την ολοκλήρωση των καταστάσεων δικαιούχων, τη διασταύρωση των μητρώων των ζώων και την επιβεβαίωση των πράξεων θανάτωσης.
Οι κτηνοτρόφοι που δεν εμφανιστούν στην πρώτη παρτίδα δεν σημαίνει ότι απορρίπτονται οριστικά. Περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία, διαφορές στον αριθμό ζώων ή εκκρεμότητες στις κτηνιατρικές καταστάσεις μπορούν να μεταφερθούν σε επόμενη συμπληρωματική πίστωση.
Στο tilegrafimanews.gr μίλησαν εξειδικευμένα στελέχη του ΕΛΓΑ και των υπηρεσιών αγροτικών πληρωμών της ΑΑΔΕ, τα οποία επισήμαναν ότι μέχρι το τέλος του 2026 αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδοχικές εκκαθαρίσεις και όχι μία ενιαία πληρωμή για όλες τις κατηγορίες.
Όπως ανέφεραν, διαφορετική διαδικασία ακολουθείται για την αποζημίωση της αξίας του ζωικού κεφαλαίου, διαφορετική για το χαμένο εισόδημα και διαφορετική για τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ.
Η ΑΑΔΕ έχει ενσωματώσει από την 1η Ιανουαρίου 2026 τον πρώην ΟΠΕΚΕΠΕ σε νέα Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους και καταβολές αγροτικών ενισχύσεων.

Οι επόμενες πληρωμές κτηνοτρόφων έως το τέλος του 2026
1. Αποζημίωση για χαμένο εισόδημα
Η πρώτη προτεραιότητα αφορά τα ποσά των 70 και 35 ευρώ ανά θανατωθέν ζώο. Οι πληρωμές αναμένονται σε παρτίδες, μετά την οριστικοποίηση των δικαιούχων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η αρχική πίστωση αναμενόταν μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχών Αυγούστου, με πιθανές συμπληρωματικές πληρωμές το φθινόπωρο για τους φακέλους που απαιτούν πρόσθετο έλεγχο.
2. Αποζημιώσεις για την αξία των θανατωθέντων ζώων
Πρόκειται για διαφορετική πληρωμή από την ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος. Αφορά την αποζημίωση του ίδιου του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε με εντολή της Πολιτείας.
Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από την ηλικία, την κατηγορία, τη γενετική αξία και την παραγωγική κατάσταση του ζώου. Οι πληρωμές διεκπεραιώνονται μετά την έκδοση και τον έλεγχο των σχετικών καταστάσεων από τις Περιφέρειες και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
3. Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για ζημιές ζωικού κεφαλαίου
Ο ΕΛΓΑ αναμένεται να συνεχίσει έως το τέλος του έτους τις πληρωμές για ζημιές του 2025 και του 2026 που έχουν εκτιμηθεί και εκκαθαριστεί.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια και δεν πρέπει να συγχέονται με τις κρατικές ενισχύσεις για πανώλη και ευλογιά. Κάθε παραγωγός πρέπει να ελέγχει εάν η ζημιά του έχει ενταχθεί σε κανονισμό ΕΛΓΑ, σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ή σε ειδικό μέτρο του Υπουργείου.
4. Εκκρεμότητες συνδεδεμένων ενισχύσεων 2025
Κτηνοτρόφοι που έμειναν εκτός πληρωμών λόγω λαθών στα μητρώα, στις παραδόσεις γάλακτος, στους αριθμούς ζώων ή στα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων αναμένουν συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις.
Μετά τις διορθώσεις και την υποβολή δικαιολογητικών μπορούν να ακολουθήσουν νέες πληρωμές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί μία κοινή ημερομηνία για όλες τις εκκρεμότητες.
5. Οικολογικά σχήματα και βασική ενίσχυση 2025
Παραγωγοί με εκκρεμότητες στην ΕΑΕ 2025 μπορεί να πληρωθούν μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων και των διασταυρώσεων. Οι πιστώσεις αναμένεται να γίνουν ανάλογα με την κατηγορία του ευρήματος και τον χρόνο οριστικοποίησης του φακέλου.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει εντός του 2026 καταβολές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με βάση διασταυρωμένα στοιχεία, ενώ ποσά που εμφανίζουν ευρήματα δεσμεύονται για περαιτέρω έλεγχο. (ΑΑΔΕ)
6. Προκαταβολή βασικής ενίσχυσης 2026
Η προκαταβολή της βασικής εισοδηματικής στήριξης για το ΟΣΔΕ 2026 αναμένεται προς το τέλος Οκτωβρίου για τις καθαρές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και ελεγχθεί εγκαίρως.
Κτηνοτρόφοι με προβλήματα σε βοσκοτόπους, ζωικό κεφάλαιο, μισθωτήρια ή επιλεξιμότητα εκτάσεων ενδέχεται να μεταφερθούν σε μεταγενέστερη πίστωση, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
7. Εξόφληση βασικής και αναδιανεμητικής ενίσχυσης
Η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, μαζί με την αναδιανεμητική και άλλες παρεμβάσεις της ΚΑΠ, αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2026. Τα τελικά ποσά θα εξαρτηθούν από τις επιλέξιμες εκτάσεις, τα δικαιώματα και την ολοκλήρωση των διοικητικών και διασταυρωτικών ελέγχων.
Το πρόβλημα της ανωτέρας βίας
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το αίτημα αναγνώρισης της ανωτέρας βίας για όσους έχασαν το σύνολο ή μεγάλο μέρος του κοπαδιού τους με κρατική εντολή.
Χωρίς αυτή την αναγνώριση, ένας κτηνοτρόφος μπορεί να εμφανίζεται ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ζώων και να χάνει συνδεδεμένες ή άλλες ενισχύσεις, παρότι η μείωση δεν προέκυψε από δική του επιλογή.
Οι σύλλογοι ζητούν να προστατεύονται τα δικαιώματα και οι ενισχύσεις των πληγέντων για όσο διάστημα ισχύει η απαγόρευση ανασύστασης. Ζητούν επίσης να μη χάνεται η επιλεξιμότητα λόγω της υποχρεωτικής θανάτωσης, να αναγνωρίζεται το ιστορικό της εκμετάλλευσης και να εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση μέχρι την επανεκκίνηση της παραγωγής.
Αγωνία για γάλα, φέτα και τοπικές οικονομίες
Η παρατεταμένη κρίση δεν πλήττει μόνο τις κτηνοτροφικές οικογένειες. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου περιορίζει την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, αυξάνει την πίεση στις γαλακτοβιομηχανίες και δημιουργεί κινδύνους για τη φέτα και τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ.
Παράλληλα, επηρεάζονται τα τυροκομεία, οι επιχειρήσεις ζωοτροφών, οι μεταφορές, οι κτηνίατροι και ολόκληρες τοπικές οικονομίες που βασίζονται στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Το κρίσιμο ζητούμενο μέχρι το τέλος του 2026 είναι να ολοκληρωθούν χωρίς νέες καθυστερήσεις οι αποζημιώσεις, να διορθωθούν οι εκκρεμείς φάκελοι και να παρουσιαστεί συγκεκριμένο σχέδιο ανασύστασης των κοπαδιών. Χωρίς συντονισμένη στήριξη, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι προειδοποιούν ότι η επιστροφή πολλών παραγωγών στην κανονική δραστηριότητα μπορεί να καταστεί οικονομικά αδύνατη.





