Βαρβιτσιώτης: Τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας για τη στρατηγική, εμπορική και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης…
χθες σε γεύμα εργασίας της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, τονίζοντας ότι «είμαι και θα παραμείνω ταγμένος στην υπεράσπιση της ελληνικής ναυτιλίας ως κεντρικό στοιχείο όχι μόνο της οικονομίας μας, αλλά και της εθνικής μας ταυτότητας».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενώπιον σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλίας σημείωσε ότι όταν μιλάμε για ελληνική ναυτιλία, ουσιαστικά μιλάμε για ευρωπαϊκή ναυτιλία. Και αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί απλώς ένα διπλωματικό όπλο για την εξωτερική μας πολιτική -το οποίο έχει αναδείξει περισσότερο από κάθε άλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη-, αλλά και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΕ για την επιβολή και τον έλεγχο διεθνών κανόνων στη διακίνηση εμπορευμάτων και ενέργειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ελληνική ναυτιλία πρέπει να έχει τον κύριο λόγο στην κατάρτιση των κανόνων για την πράσινη μετάβαση της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ανέδειξε την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και κόμβου ασφάλειας, και ως σταθερού και ουσιαστικού εταίρου της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει καταφέρει να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Και επισήμανε ότι αυτή η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας «είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση που έχουμε να επιδείξουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα το 2019 έβγαινε από μια κρίση με ρόλο επαίτη και έφτασε το 2023 να καθορίζει τις πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ.
Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση πως με αφορμή τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της εφοπλιστικής κοινότητας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών σεισμών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τους άνδρες της ΕΜΑΚ, την κοινωνία των πολιτών, όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες που συνέβαλαν στο να ακουστεί η Ελλάδα ως δύναμη προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους Τούρκους, και τόνισε ότι με τους γείτονες η γεωγραφία μας τοποθέτησε πάρα πολύ κοντά και αυτό από στοιχείο απόκλισης πρέπει να γίνει στοιχείο σύγκλισης. Όπως τόνισε, θα υπερασπιζόμαστε μέχρι το τέλος και χωρίς καμία έκπτωση τα εθνικά μας δίκαια και τις κόκκινες γραμμές μας, ωστόσο ταυτόχρονα μπορούμε να προωθούμε μια θετική ατζέντα σε θέματα όπως το διμερές εμπόριο, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η συνεργασία των λιμενικών σωμάτων. Σημείωσε καταληκτικά ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για κάτι τέτοιο διότι η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή δύναμη στην περιοχή, έχοντας ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση και τις στρατηγικές της συμμαχίες.