Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε, μιλώντας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκανε λόγο για παιχνίδια που είχαν στόχο να μείνει στην κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας και εξαπέλυσε πυρά για τον Πάνο Καμμένο γιατί, όπως είπε, δεν έριξε την κυβέρνηση το καλοκαίρι όταν μπορούσε.

Χαρακτήρισε «εθνική ήττα» τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών και για να πετύχει το στόχο εξαγοράζει συνειδήσεις βουλευτών.

Κουρελιάζεται η πολιτική ζωή με παζάρια και μεθοδεύσεις, τόνισε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη» της ομιλίας του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή. Και μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας. Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών. Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων Και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλομηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προσωπεία πέφτουν και ότι τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτογελοιοποίηση».

Στο στόχαστρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε το γεγονός ότι μέσα σε μόλις δύο ημέρες η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, χωρίς να έχει στη διάθεσή της το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων.

Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε γιατί δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Μα απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

«Με άλλα λόγια» όπως είπε «οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται εδώ και τώρα, ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται αλλού και κάποτε».

«Ποτέ δεν αναγνωρίζαμε μακεδονική γλώσσα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος και τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα. Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Συγχαρητήρια, κάνατε λαμπρή διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε ειρωνικό ύφος απευθυνόμενος προς τον Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα».

«Περιφρονείτε τους Μακεδόνες»

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία την χαρακτηρίζει ως η βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους.

«Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα: Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Περιφρονείτε τους Μακεδόνες» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ταπείνωση.

«Δε θα απεμπολήσω το δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ»

Η επόμενη παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε την ένταξη των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση «έκαψε» το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρα, καθώς η Συμφωνία προβλέπει την αυτόματη πρόσκληση ένταξης. Παράλληλα, η Συμφωνία προβλέπει ότι «η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό, έσπευσε να τονίσει ότι ο ίδιος δε θα ερμηνεύσει τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο καθώς «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω. Ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΒΙΝΤΕΟ:

Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 24. Januar 2019