Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, μετά και την τελευταία εξέλιξη με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Βούτση να μην προχωρήσει στις αλλαγές που ήθελε στον Κανονισμό.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να παρουσιάσει την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να θέσει το θέμα σε συζήτηση, λέγοντας ότι «δεν προτίθεμαι να κάνω καμία αλλαγή στον κανονισμό, άρα δεν τίθεται θέμα να παρουσιάσω την επιστολή».

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής στη νομοθετική εξουσία και εξευτελισμό του τρίτου τη τάξει πολιτειακού άρχοντα από τον πρωθυπουργό.

Παρών στη συνεδρίαση είναι και ο κ. Μαυριάς, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής στον οποίο ο Τσίπρας προέτρεψε τον Βούτση να απευθυνθεί για να ζητήσει γνωμοδότηση.

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση στην επιτροπή Κανονισμού διεξάγεται επί άλλων θεμάτων και όχι γύρω από τις αλλαγές στον Κανονισμό για να εξυπηρετηθεί ο Πάνος Καμμένος η συζήτηση γίνεται σε υψηλούς τόνους και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ξεκινούν την τοποθέτηση τους με αναφορές στη… χάρη που επιχειρήθηκε να γίνει στον Πάνο Καμμένο και την κωλοτούμπα της τελευταίας στιγμής.

Η επιστολή Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας
.

Πηγή: Μύλος στην επιτροπή Κανονισμού της Βουλής: «Ο Τσίπρας εξευτέλισε τον Βούτση με την επιστολή» | iefimerida.gr