Με διπλή στροφή στο μέτωπο της οικονομίας και στο πεδίο των συμμαχιών, η κυβέρνηση περνάει στην «επόμενη μέρα» της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει έως τις εκλογές.

Αιχμή στο αφήγημα του πρωθυπουργού αποτελούν η αύξηση του κατώτατου μισθού και η έξοδος στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πρόκειται για δύο θέματα πάνω στα οποία ο κ. Τσίπρας εστίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, βάζοντας ξανά διαχωριστικές γραμμές.

Κάποιοι θα φέρουν αντιρρήσεις, είπε, «οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι που θεωρούν ότι η προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας». Ενώ συνέχισε βάζοντας το επίδικο των εθνικών εκλογών: με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, οι πολίτες -όπως είπε- θα κληθούν τον Οκτώβριο του 2019 να συγκρίνουν και να κρίνουν τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης με αυτές του «παλιού πολιτικού συστήματος», γράφει το iefimerida.gr.

– Αυξάνονται οι άδειες στο Δημόσιο

Αυξάνονται οι μέρες άδειας που παίρνουν οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι όταν τα παιδιά τους ασθενούν.

Πρόκειται για γονείς με τρία ή περισσότερα παιδιά ή για μονογονεϊκές οικογένειες.

Η αύξηση των ημερών αδείας για τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές γίνεται με σκοπό τη διευκόλυνση των υπαλλήλων-γονέων, τόσο εκείνων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) όσο και των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στο πλαίσιο προστασίας και στήριξης της οικογένειας και με γνώμονα την εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενδυνάμωση ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» προβλέπει ότι σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους:

Οι τρίτεκνοι υπάλληλοι θα παίρνουν ετησίως 7 εργάσιμες ημέρες άδειας με αποδοχές, αντί για 5 που ισχύει σήμερα.
Οι μονογενείς θα παίρνουν ετησίως 8 εργάσιμες ημέρες αντί για 6 που ισχύει σήμερα.
Οι πολύτεκνοι θα παίρνουν ετησίως 10 ημέρες αντί για πέντε που ισχύει σήμερα.

– Αιχμές Ψαριανού για συναλλαγή του Θεοδωράκη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ο κ. Ψαριανός απηύθυνε ερωτήματα με υπονοούμενα στον Σταύρο Θεοδωράκη για να καταλήξει να υπαινίσσεται ότι θα συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχει κάνει συμφωνία με μερικούς μερικούς; Εδώ είμαστε και θα το δούμε. Οχι μόνο για τις Πρέσπες. Οι Πρέσπες ήταν και στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν το ρεπό του Καμμένου.
Οταν ο Σταύρος λέει μου σκότωσαν το κόμμα με εντολή άλλων καλό είναι να μας πει το δικό του σχέδιο.

Δεν καταλαβαίνω γιατί διέγραψε τον Δανέλλη ενώ μαζί θα προχωρήσουν».

– Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 12 χωριά στην Ηλεία μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν 12 χωριά στην Ηλεία, στους δήμους Ανδρίτσαινας και Κρεστένων, λόγω των προβλημάτων που έφεραν οι έντονες βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ilialive.gr ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κήρυξε τις Τοπικές Κοινότητες:
– Μάτεσι, Θεισόα, Σέκουλα και Δαφνούλα της Δημοτικής Ενότητας Ανδρίτσαινας
– Καλλιθέας και Βρεστού της Δημοτικής Ενότητας Αλιφείρας και
– Μακρισίων, Καλυβακίων, Φρίξας, Πλουτοχωρίου, Διασέλλων και Τρυπητής της Δημοτικής Κοινότητας Σκιλλούντοςτου Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν από τις 15-01-2019 στις παραπάνω περιοχές.

– Η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει και τις εργοδοτικές εισφορές

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% ανακοίνωσε χθες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586 ευρώ, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ».

Ωφελημένοι από την αύξηση αυτή, είναι περίπου 800.000 μισθωτοί που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση ή λαμβάνουν επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες στο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, ο μεικτός κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 632 ευρώ τον μήνα έναντι των 586 ευρώ που ανέρχεται έως τώρα.

Αφαιρώντας τις εργατικές εισφορές ύψους 16%, οι καθαρές αμοιβές τις οποίες θα λάβει «καθαρά» ο εργαζόμενος, θα ανέρχονται στο ποσό των 531 ευρώ τον μήνα, έναντι 492 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.