Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο του Ανδρέα Λοβέρδου, Νικόλαο Μανία, τον οποίο ήδη από τον Ιανουάριο του 2018 είχαν κατονομάσει ως δωροδοκηθέντα από τη Novartis οι μάρτυρες «Κελέση» και «Σαράφης».

Μάλιστα, είχαν καταθέσει ότι η δωροδοκία προς τον σύμβουλο, Νικόλαο Μανία, «γινόταν και μέσω εταιρειας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που έχει συνάψει η Novartis με την εταιρεία συμφερόντων του (έδρα Σκωτία) Minte Ltd.

Ακόμα, έλεγαν επίσης ο Νικόλαος Μανίας παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και «μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε γι’ αυτό παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».

 

 

 

Πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ποινική αξιολόγηση των όσων κατέθεσε ο Νικόλαος Μανίας στις 4 Απριλίου στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Επιπλέον είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα όσα είπε δεν χαρακτηρίζονται ως μαρτυρία – κατάθεση αλλά ως αναφορά – «έκθεση αναγγελίας αξιόποινης πράξης» και μάλιστα με αυτό το πρόσχημα υπάγεται ο Μανίας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα πρόσωπα που βοηθούν τις δικαστικές Αρχές.

 

δύο προστατευόμενους μάρτυρες, υπάγεται στο καθεστώς των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας «για πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές».