Ολοκληρώθηκαν σε χρόνο εξπρές τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά και από τις 13:30 οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν να δίνονται ξανά στην κυκλοφορία.

Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε πώς για πρώτη φορά -και μάλιστα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- τα μπλοκ των διαδηλωτών δεν κατευθύνθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά οι κινητοποιήσεις περιορίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Μόνο 10 άτομα από το μπλοκ του ΚΚΕ Μ-Λ πέρασε τη Βασιλίσσης Σοφίας για να φτάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το Σύνταγμα μπορεί να γέμισε από κόσμο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις δεν συγκεντρώθηκε το αναμενόμενο πλήθος από τους διοργανωτές. Προφανώς το γεγονός ότι η Πρωτομαγιά συνέπεσε με τις ημέρες του Πάσχα, κράτησε αρκετό κόσμο στην επαρχία, ο οποίος επέλεξε να παρατείνει τις διακοπές του.

Δυναμικός παλμός από το ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή. Η πορεία δεν πήγε στην αμερικανική πρεσβεία.

Ενδεικτικό είναι πως στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν μόλις 300-350 άτομα, ενώ σε αυτή του ΠΑΜΕ ήταν 2.500. Πντως χαρακτηριστικό της «ηρεμίας» που επικρατούσε ήταν πως οι κινητοποιήσεις κράτησαν μόλις 2 ώρες.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς την Πρωτομαγιά
Λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ανήμερα της Πρωτομαγιάς.


Στο Μετρό θα έχει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 το πρωί της Πρωτομαγιάς. Με την έναρξη των δρομολογίων οι συρμοί θα κινούνται ανά 10′ λεπτά ως τις 17:00 και στη συνέχεια κάθε τέταρτο (ανά 15′) ως τη λήξη της βάρδιας. Ωστόσο δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο στη γραμμή 3 του Μετρό, καθώς οι συρμοί δεν θα κινούνται μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας και Αεροδρομίου όλη την ημέρα, λόγω της 24ωρης απεργίας του Προαστιακού. Κατά συνέπεια αναμένεται ταλαιπωρία για τους εκδρομείς του Πάσχα που θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα με αεροπλάνο, καθώς θα πρέπει να τους μεταφέρει κάποιος δικούς τους με ιδιωτικό μέσο, αλλιώς θα πρέπει να πάρουν ταξί.
Οι συρμοί του Τραμ θα θα αναχωρούν ανά 20 λεπτά.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Τα πλοία θα είναι όλη μέρα δεμένα στα λιμάνια της χώρας καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά, από τις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα.

Στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, στην Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Στην Αθήνα συγκέντρωση πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ πορεία πραγματοποίησαν μέλη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του ΜΕΤΑ, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων.

Οχι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα Συνδικάτα
«Ήρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των μνημονίων των αντεργατικών νόμων, την επίθεση που κάνουν οι εργοδότες στα ταξικά δικαιώματα των εργατών», επισήμανε το μέλος του εργατικού κέντρου Αθήνας, Ηλίας Κόκκαλης. Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να πούμε όχι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα Συνδικάτα, είμαστε εδώ για να ανασυνταχθούμε, να αρχίσουμε να ξαναυπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις, να πούμε στην κυρία Αχτσιόγλου ότι χωρίς τους κοινωνικούς φορείς και τους θεσμούς δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις». «Σήμερα αυτή η λαίλαπα των μνημονίων και των εργοδοτών και της κυβέρνησης είναι εναντίον μας, να είναι σίγουροι ότι σύντομα θα είμαστε παρών και πιο πολλοί», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

ΑΔΕΔΥ: Ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξη
Από την πλευρά η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.».

ΠΑΜΕ: Να μην εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «1η Μάη 2019 ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών». Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρέτισε τους χιλιάδες εργάτες, νεολαίους, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες και μετανάστες, τους αγρότες, τους αυταπασχολούμενους που διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοινωσή του, «133 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, σφίγγουμε την αγωνιστική γροθιά, υψώνουμε τις σημαίες του αγώνα και με οδηγό το φετινό σύνθημα «ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών», συνεχίζουμε αταλάντευτα, ταξικά, δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, για την ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, να μην παγιδευτούν, να μην δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, να προσπεράσουν τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις και τις νέες απάτες όλων αυτών που με αποκλειστικό συμφέρον την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές».

Υψωμένη η αριστερή γροθιά μπροστά από τη Βουλή στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς
«Το σύστημα της εκμετάλλευσης», συνεχίζει, «δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο όπως λένε οι υπερασπιστές του! Η καπιταλιστική ανάπτυξη δε μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη», δε μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φτώχεια, ανεργία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς επεμβάσεις και πραξικοπήματα, χωρίς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που μόνο δυστυχία έχουν φέρει στους λαούς! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαντήσουν αγωνιστικά με τη συμμετοχή τους στους διεκδικητικούς αγώνες, με την οργάνωση στα σωματεία τους. Μόνο έτσι θα μπει στο περιθώριο η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, που έχει κάτσει στο σβέρκο των της εργατικής τάξης, που φέρνει μέσα στις γραμμές των συνδικάτων, την εργοδοσία και τους ανθρώπους της».

Και προσθέτει: «Η σημερινή γύμνια τους στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, είναι χαρακτηριστική της πλήρους απαξίωσης, της πραγματικής «στήριξης» που έχουν από τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι τους γυρνούν την πλάτη.

Αυτοί που μιλούν ως ηγέτες της εργατικής τάξης, είναι ξεκρέμαστοι χωρίς την κάθε είδους νοθεία, τους μηχανισμούς της εργοδοσίας και των προγραμμάτων απασχόλησης/εξαγοράς, που συνοδεύονται από φαινόμενα διαφθοράς, διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια. Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σπάσει το απόστημα της εργοδοσίας και του εργατοπατερισμού. Να σηκώσουν ανάστημα, να κάνουν το βήμα και να περπατήσουμε μαζί τον όμορφο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Και ο Γιάνης Βαρουφάκης στην πορεία

Μεταξύ άλλων στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχουν το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Δανάη Στράτου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Σοφία Σακοράφα στις κινητοποιήσεις.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνοδευόταν από την σύζυγό του Δανάη Στράτου και την υποψήφια με το κόμμα του Σοφία Σακοράφα και κρατούσαν ένα πανό που έγραφε ανυπακοή.