ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέπλο μυστήριου για το «ίδρυμα του τρόμου»: Τι συνέβη τη μοιραία μέρα που σκοτώθηκε ο 20χρονος Πάρης
Ειδήσεις: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου του 20χρονου Πάρη στη Θεσσαλονίκη με τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε από τη ζωή να προκαλούν σοκ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Πρόκειται για τον νεαρό που είχε εισαχθεί στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» και στις 28 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό.
Τότε οι επικεφαλής του ιδρύματος είχαν ισχυριστεί πως η αιτία θανάτου του νεαρού ήταν ένα χτύπημα με… παντόφλα που δέχθηκε από άλλον τρόφιμο. Ισχυρισμός που όπως έχει ήδη αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Γκολέμης έχει καταπέσει πανηγυρικά καθώς, όπως «δείχνουν» τα στοιχεία και οι μαρτυρίες, ο νεαρός χτυπήθηκε από υπάλληλο-φροντιστή του ιδρύματος στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.
Μία άλλη πτυχή όμως που αποκαλύπτεται και προκαλεί οργή είναι πως δεν είναι μόνο ο 20χρονος Πάρης που υπέστη κακοποίηση στο συγκεκριμένο ίδρυμα αλλά και άλλα παιδιά που βρέθηκαν σε αυτό κατά καιρούς. Αυτό επίσης που προκαλεί οργή και αποτροπιασμό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας κ. Γκολέμη, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr, ο 20χρονος δεν ήταν η πρώτη φορά που κακοποιούνταν αλλά αντίθετα είχε υποστεί επανειλημμένα κακοποίηση από υπαλλήλους της δομής και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομεία είτε με βαριά χτυπήματα, είτε από υπερδοσολογία φαρμάκων!
«Υπάρχουν στοιχεία για κακοποιητικές συμπεριφορές και σε βάρος άλλων παιδιών. Όσον αφορά στον Πάρη, είχε πέσει επανειλημμένα θύμα κακοποίησης και είχε νοσηλευτεί σε αρκετά νοσοκομεία» σημείωσε ο κ. Γκολέμης.
Το προφίλ του φερόμενου ως δράστη – Τι προηγήθηκε
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, η οικογένεια του θύματος γνωρίζει τα στοιχεία του υπαλλήλου φροντιστή που ευθύνεται για τον θάνατο του νεαρού και αναμένεται, μέσα από την μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, να καταδείξει πλήρως τον ρόλο του στην υπόθεση.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πρόκειται για υπάλληλο που τη μοιραία ημέρα που έγινε το τραγικό γεγονός είχε φθάσει στο ίδρυμα πολύ εκνευρισμένος λόγω αλλαγής που είχε γίνει στη βάρδια του. Από την πρώτη στιγμή που εισήλθε σε αυτό ήταν εκτός εαυτού κάτι που αντιλήφθηκαν και άλλοι συνάδελφοί του. Κάποια στιγμή και ενώ πρόσεχε τα παιδιά, τα πράγματα ξέφυγαν και τότε, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, χτύπησε τον Πάρη στο κεφάλι με αποτέλεσμα ο νεαρός να καταλήξει λίγες ώρες αργότερα από εσωτερική αιμορραγία.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως δεν ήταν ο μόνος εμπλεκόμενος αλλά υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι θα κληθούν -και αυτοί- να δώσουν εξηγήσεις. Επιπλέον σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε ο νεαρός και ενώ κάποιοι υπάλληλοι προσπαθούσαν να καλέσουν ασθενοφόρο, ο εν λόγω φροντιστής απειλούσε θεούς και δαίμονες φωνάζοντας να μην κάνουν τίποτα.
«Προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση»
Ο κ. Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, κάνει λόγο για ξεκάθαρη εγκληματική ενέργεια από μέρους του φροντιστή και για προσπάθεια συγκάλυψης από τους επικεφαλής του ιδρύματος.
«Η αποκλειστική αιτία του θανάτου του Πάρη είναι εγκληματική ενέργεια υπαλλήλου φροντιστή του ιδρύματος. Τον χτύπησε στο κεφάλι και πέθανε από εσωτερική αιμορραγία. Δεν τον χτύπησε άλλος τρόφιμος, αυτή ήταν η αρχική εκδοχή που προσπάθησε να παρουσιάσει η διευθύντρια στον πατέρα του παιδιού και έχει καταπέσει. Έχουμε πλήρη γνώση για το τι υπέστη το παιδί. Υπάρχουν στοιχεία για προηγούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές και σε βάρος άλλων παιδιών. Ο Πάρης είχε δεχθεί επανειλημμένα κακοποιητική συμπεριφορά. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί με συμπληρωματικά στοιχεία. Το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η καταδίκη υπαλλήλων για κακοποίηση τροφίμων το 2014
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο Ίδρυμα βρίσκεται στο επίκεντρο (αρνητικής) δημοσιότητας. Τον Απρίλιο του 2018, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δίκασε υπόθεση κακοποίησης σε βάρος τριών περιθαλπόμενων που είχε αποκαλυφθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με κατηγορούμενους, τότε, εργαζόμενους της Δομής.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση, το δικαστήριο τιμώρησε έναν υπάλληλο ως φυσικό δράστη (κατηγορείτο ότι «χτύπησε με άγνωστο αντικείμενο τους περιθαλπόμενους που λόγω της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν»), όπως επίσης μια νοσοκόμα και ένα στέλεχος (τότε αναπληρώτρια προϊσταμένη περίθαλψης) για παράβαση καθήκοντος. Οι ποινές ήταν 4 ετών και 1 έτους, με αναστολή, αντιστοίχως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας της έδρας αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων είχε σχολιάσει στην αγόρευσή της: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η όλη λειτουργία του Ιδρύματος».
Τέλος να σημειωθεί πως μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το ίδιο συμβάν κατέθεσε και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου. Η μήνυση υποβλήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.