Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και στην Ελλάδα αν χειροτερέψει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα.
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογα μέτρα και στην Ελλάδα επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ο καθηγητής εξήγησε πως τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής: Είναι σε σε όλη την Ελλάδα και υπάρχουν διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (εργοστάσια, γηροκομεία).
Ακόμα, Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως Γιάννενα περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, ανέφερε πως το πώς θα συμπεριφερθεί ο κοροναϊός δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.
Σοκ για την απόφαση Μακρόν για απαγόρευση κυκλοφορίας
Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
Αυτό το αυστηρό μέτρο πλήττει τις επιχειρήσεις και ειδικά τα καταστήματα εστίασης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στην περιοχή του Παρισιού και σε οκτώ άλλες πόλεις της χώρας προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Πρόκειται για τις πόλεις Μασσαλία, Λιλ, Λυόν, Σεντ Ετιέν, Τουλούζ, Μοντπελιέ, Γκρενόμπλ, Αιξ και Ρουέν. Οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν από το βράδυ της Παρασκευής. Ήδη στις ζώνες αυτές τα μπαρ είναι κλειστά και τα εστιατόρια ανοίγουν με πολύ αυστηρούς κανονισμούς και πρωτόκολλα. Επίσης κλειστές είναι οι πισίνες, τα γυμναστήρια ενώ απαγορεύονται τα πάρτι και έχει τεθεί περιορισμός στους φοιτητές στα πανεπιστήμια.
Στην Ελλάδα άπαντες απεύχονται ανάλογη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η οποία θα οδηγήσει σε lockdown την εστίαση.
Μεγάλη πτώση τζίρου στην εστίαση στην Ελλάδα
Χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Καταγράφοντας πτώση του τζίρου 40% στην καρδιά του καλοκαιριού, με τη «βουτιά» να φτάνει ως και το 50% τον προηγούμενο μήνα στο κέντρο της Αθήνας- και όχι μόνο- η εστίαση μπαίνει στη χειμερινή περίοδο με νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Σε όλες τις περιοχές, που βρίσκονται στην κατηγορία «3», δηλαδή αυξημένης επιτήρησης, οι επιχειρήσεις εστίασης είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ως τα μεσάνυχτα με το 50% της πληρότητας τους, με μόλις 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ στο απευκταίο σενάριο της μετάπτωσης στην κατηγορία «4», προβλέπεται απόλυτο «λουκέτο». Μια από τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είναι η Αττική.
Ο μόνος σύμμαχος στην παρούσα φάση για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι ο καλός καιρός, καθώς επιτρέπει τη δραστηριότητα τους σε εξωτερικούς χώρους, όπου έχουν προβλεφθεί ειδικές διευκολύνσεις (π.χ. μεγαλύτερη κάλυψη χώρων σε πλατείες).
Ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση για τη χειμερινή σεζόν έχει ξεκινήσει και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν να αντέξουν στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα οι μικρότερες επιχειρήσεις, με τους πολύ μικρούς εσωτερικούς χώρους.
Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης
Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν την υποχρεωτική και όχι προαιρετική μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάιο του 2021, επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις, μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%, νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια, μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.