Ώρα ανασχηματισμού….

Εμείς το είχαμε πει από νωρίς…. ΕΔΩ ότι τώρα ανασχηματισμός. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία των «διορθωτικών αλλαγών» του κυβερνητικού σχήματος. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αύριο ο πρωθυπουργός θα ανασύρει από το συρτάρι του το χαρτί του ανασχηματισμού.

Τα τελευταία λεπτά άρχισε η τελική φάση επαφών από το πρωθυπουργικό γραφείο για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που μετακινούνται ή που αναλαμβάνουν καθήκοντα. Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν σε δύο ή τρεις υπουργούς, την αντικατάσταση των υφυπουργών που παραιτήθηκαν και την υφυπουργοποίηση ορισμένων βουλευτών ή γενικών γραμματέων.

Βασικό πρόσωπο του ανασχηματισμού σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που αναλαμβάνει τον συντονισμό για το ταμείο ανάκαμψης των €72 δισ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Τρίτη, έπειτα από την παρουσίαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη της πλατφόρμας για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Πέτσας: Διορθωτικές αλλαγές για την ενίσχυση του έργου μας, όχι ανασχηματισμός

Τη στιγμή που όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποβάθμισε τη σημασία του επαναλαμβάνοντας τη φράση του πρωθυπουργού ότι «δεν γίνεται ανασχηματισμός, αλλά διορθωτικές αλλαγές».

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, στόχος αυτού του «μη ανασχηματισμού» είναι η ενίσχυση του κυβερνητικού έργου σε τομείς που επιβάλουν καλύτερο συντονισμό και ταχύτητα. Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, είναι η διαχείριση των χρημάτων που πήρε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, θα καλυφθούν κενές θέσεις σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων, όπου αυτό χρειάζεται.

Ερωτώμενος αν θα αλλάξουν κομβικοί υπουργοί, ο κ. Πέτσας διασκέδασε τις εντυπώσεις για σοβαρές αλλαγές, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά: «Είπαμε δεν θα γίνει ανασχηματισμός».

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι:

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), επί υπουργίας Γ. Στουρνάρα, Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να λάβει υπουργείο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό, ενώ ίσως το ίδιο ισχύσει και για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση για θέματα εμπορίου.

Παράλληλα, θα καλυφθούν τα κενά του Δημήτρη Κράνη (παραιτήθηκε από την θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης) και του Γεράσιμου Θωμά (παραιτήθηκε από την θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος). Για την θέση του τελευταίου μάλιστα, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε την Αλεξάνδρα Σδούκου, νυν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Επίσης, αναμένεται να έχουμε αρκετές αλλαγές στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων της κυβέρνησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως δεδομένη την απομάκρυνση του Κώστα Λούκη. ΓΓ Τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουμε αύξηση των Υφυπουργών της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε τελικά και μείωση τους.