Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε για το ηχητικό από τη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την Προανακριτική της Βουλής.
Την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει το ενδεχόμενο για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Οι κατευθύνσεις της έρευνας, σε πρώτη φάση, φαίνεται να είναι θέματα που αφορούν αμιγώς νομικά ζητήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει ο εισαγγελικός λειτουργός που θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα ζητούμενα που θέτει η Εισαγγελία είναι αυτό που αφορά τον καθαυτό χαρακτήρα του υλικού ως νόμιμου ή παράνομου, με κρίσιμο θέμα αν η συνομιλία κρίνεται δημόσια ή ιδιωτική. Δηλαδή, αν ήταν μπροστά και άλλα άτομα.
Ακόμη ένα θέμα που θα απασχολήσει την έρευνα είναι ο τόπος διεξαγωγής της επίμαχης συζήτησης, που -όπως προκύπτει- είναι η Κύπρος, όπου η πράξη της καταγραφής διέπεται από άλλο δίκαιο.
Η έρευνα, επίσης, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το υλικό ως αποδεικτικό μέσο καταγγελλόμενης πράξης. Εν προκειμένω, εάν νομιμοποιείται η χρήση του, με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019, που αποδέχεται χρήση αποδεικτικού μέσου εφόσον με αυτό καταγγέλλεται κακουργηματική δράση που αφορά οικονομικό έγκλημα και περιπτώσεις διαφθοράς.
Τέλος, στις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας δεν αποκλείεται να είναι η εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με στόχο να διαπιστωθεί η γνησιότητα του υλικού και αν έχει ή όχι υποστεί επεξεργασία.
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το usb Μιωνή και όλες οι σχετικές καταθέσεις στην Προανακριτική
Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος που διαβιβάστηκε από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία (usb), περιέχει το συνοδευτικό έγγραφο του κ. Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ. Παππά.
Η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την ξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».
Σύμφωνα με νομικές πηγές, εφόσον πιστοποιηθεί η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το υλικό που περιέχεται σε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.
Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019 (σ.σ.: τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα ΦΕΚ 18 Νοεμβρίου 2019) το οποίο ορίζει ότι αποδεικτικό μέσο που αφορά κακουργηματικές πράξεις μπορεί να ληφθεί υπόψη από εισαγγελείς. Το άρθρο ορίζει ότι η χρήση του αποδεικτικού μέσου γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.
Υπάρχουν εννέα κασέτες Μιωνή – Τι δήλωσε ο δικηγόρος του επιχειρηματία
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iefimerida.gr, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής έχει στη διάθεσή του άλλα εννέα ηχητικά ντοκουμέντα. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του επιχειρηματία είπε ότι ο κ. Μιωνής έχει κι άλλες «αποδείξεις» στα χέρια του. Δεν διευκρίνισε αν αυτές οι αποδείξεις στις οποίες αναφέρεται είναι κι άλλες ηχογραφημένες συζητήσεις. Είπε όμως ότι η πλευρά Μιωνή θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά εν ευθέτω χρόνω.
«Ο κ. Μιωνής γνωρίζει το ηθικό πρόβλημα που δημιουργείται με μια παράνομη ηχογράφηση. Ομως η άποψή μου η νομική, ασχέτως εάν είναι πελάτης μου ο κ. Μιωνής, είναι ότι όταν κάποιος απειλείται, εκβιάζεται, στοχοποιείται από έναν δημόσιο λειτουργό, έχει υποχρέωση να ηχογραφεί όταν αποδεικνύεται η τέλεση κακουργημάτων. Θα ήταν έγκλημα εάν δεν ηχογραφούσε», είπε ο κ. Πανταζής.
Όπως ανέφερε, ο εκβιασμός γινόταν από τον κ. Παπαγγελόπουλο και όχι από τον κ. Παππά, ο οποίος ήταν αποδέκτης αυτών των καταγγελιών στη συζήτηση, την οποία αποδέχεται και ο κ. Παππάς: «Να πάει το υλικό στη ΓΑΔΑ, να ελεγχθεί από τα αρμόδια εργαστήρια. Δεν θα βρεθεί καμία κοπτοραπτική, καμία αφαίρεση, καμία συρραφή. Όπως μαγνητοφωνήθηκε, έτσι δόθηκε. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να το πάει για ανάλυση».
Πηγή iefimerida.gr