Ρέθυμνο: Ξεκινούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου τα «ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2019», το φεστιβάλ πολιτισμού στα Ανώγεια Ρεθύμνου με τη συνδιοργάνωση της περιφέρειας Κρήτης…
και τις φετινές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μεγάλο ευεργέτη Μιχάλη Σταυρακάκη, ιδρυτή και χρηματοδότη του γυμνασίου Ανωγείων.
Οι γιορτές των Υακινθείων φέτος θα είναι επικεντρωμένες πάνω στην σεπτή, όπως χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές αλλά και οι κάτοικοι των Ανωγείων, μορφή του ευεργάτη τους, ο οποίος έφυγε μαζί με έναν θείο του σε ηλικία οκτώ ετών από τα Ανώγεια, ξυπόλυτος στην Σμύρνη, δούλεψε σε διάφορες οικογένειες Ελλήνων σαν βοηθός, στα 19 του χρόνια έφυγε στην Αμερική και κατέληξε στην Καλιφόρνια , να εργάζεται σε ένα εστιατόριο. Μιλώντας για τον Μιχάλη Σταυρακάκη ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Κατερίνα Βρέντζου ηθοποιός και συντονίστρια των εκδηλώσεων και ο Μήτσος Σταυρακάκης εκπρόσωπο της ομάδας πρωτοβουλίας για την ίδρυση του συλλόγου αποφοίτων και φίλων του «Σταυράκειου γυμνασίου-λυκείου Ανωγείων, κάνουν λόγο για ακέραιο χαρακτήρα που ο εργοδότης του τον έκανε σε λίγο διάστημα συνέταιρο. «Το αποφάσισε ένα βράδυ που ο Μιχάλης μαγείρεψε μύδια με την γνώση που είχε από τη Σμύρνη. Μύδια στο τηγάνι, αυτό έγινε το περίφημο πιάτο του εστιατορίου.
Απέκτησε φίλους και κύρος και η επιχειρηματικότητα του αποδείχτηκε σπουδαία. Συνέχισε στο χώρο της εστίασης ανοίγοντας κι άλλα μαγαζιά. Το 1953 αποφασίζει να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γυμνασίου στη γενέτειρα του, τα Ανώγεια . Ότι πιο εμπνευσμένο μέσα στην μεταπολεμική εποχή σε ένα χωριό κατεστραμμένο από τους Γερμανούς. Και ιδρύει το περίφημο “Σταυράκειο γυμνάσιο”. Ένα έργο που άλλαξε για πάντα την ιστορία του τόπου.
Στα φετινά Υακίνθεια, θα τιμηθούν και τα 65 χρόνια λειτουργίας του Σταυράκειου Γυμνασίου Ανωγείων, στο οποίο μέχρι σήμερα, πάνω από 2000 παιδιά έχουν τελειώσει το Λύκειο και ένας μεγάλος αριθμός αυτών, πήρε πανεπιστημιακή μόρφωση. Η μεγάλη προσφορά του ευεργέτη Σταυρακάκη γίνεται πιο σπουδαία, γιατί στην βιογραφία του δεν αναφέρει από σεμνότητα αυτή την προσφορά. «Ένα δεντρό εφύτεψες, στο ανωγειανό περβόλι, και τώρα καθομάστανε, στον ασκιανό του όλοι.», αναφέρει ο μαντιναδολόγος των Ανωγείων Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτης)
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη: «Η περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να ενισχύει την παραγωγή ποιοτικών φεστιβάλ της Κρήτης, και προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε το φεστιβάλ «Υακίνθεια». Πρόκειται για ένα σπουδαίο και σημαντικό φεστιβάλ με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και μάλιστα η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Καλούμε τον κόσμο λοιπόν να ανηφορίσει στον Ψηλορείτη και να παρακολουθήσει δωρεάν τις ποιοτικές εκδηλώσεις». Από την πλευρά του, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων επισημαίνει: «Ευχαριστούμε την περιφέρεια , τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, για την υποστήριξη, ευρύτερα όλους τους υποστηρικτές μας, που μας βοηθούν. Κάνουμε μια επανεκκίνηση φέτος και ξεκινάμε με ένα αφιέρωμα σε ένα σπουδαίο άνθρωπο που γέννησε η Κρήτη, που ωφέλησε τον Ψηλορείτη, που έφτιαξε ένα γυμνάσιο από το υστέρημα του το 1955, το Μιχάλη Σταυρακάκη. Πάνω σε αυτή την μεγάλη προσωπικότητα επικεντρώνουμε όλες τις εκδηλώσεις μας φέτος, με σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι έρχονται αφιλοκερδώς υποκλινόμενοι στο πρόσωπο αυτού του άντρα. Η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη και περιμένουμε τον κόσμο στις τριήμερες εκδηλώσεις». Ενώ η Κατερίνα Βρέντζου ηθοποιός συντονίστρια των εκδηλώσεων αναφέρει πως: «Τα Υακίνθεια είναι μία διαφορετική πολιτισμική εμπειρία. Είναι μία μύηση στον πολιτισμό της φύσης. Είναι μέθεξη σε έργα τέχνης ανθρώπων. Μία συνάντηση σε ορισμένο χώρο και χρόνο με το Ιερό βουνό της Ίδης, εκεί στο πέτρινο Θέατρο του Αγίου Υακίνθου. Το μόνο που απαιτείται είναι η απόφαση ανάβασης εαυτού».
Το φεστιβάλ διάρκειας τριών ημερών θα φιλοξενήσει ομιλίες για το έργο του Μιχάλη Σταυρακάκη, μουσικές ενότητες και βραδιές, μουσικοχορευτικά σχήματα, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, προβολή ταινίας ενώ η Ιταλίδα γλύπτρια Laura Zizzi θα φιλοτεχνήσει επί σκηνής την προτομή του αείμνηστου Μιχάλη Σταυρακάκη κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, μπροστά στα μάτια των θεατών.