Αν δεν μαγειρευτεί στην κατάλληλη θερμοκρασία και για αρκετή ώρα, το κρέας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως η ναυτία, οι κράμπες στην κοιλιά, η διάρροια και ο εμετός.
Επειδή δεν μπορούμε να κρίνουμε από την όψη, τη μυρωδιά ή τη γεύση αν το κρέας είναι επαρκώς μαγειρεμένο ώστε να είναι ασφαλές, το ειδικό θερμόμετρο φαγητού είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε.
Ποια είναι όμως η κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος για κάθε είδος κόκκινου και λευκού κρέατος; Δείτε στο γράφημα που ακολουθεί!
Tips
– Τοποθετήστε το θερμόμετρο στο πιο παχύ μέρος του κρέατος, που συνήθως βρίσκεται κοντά στο κόκαλο.
– Για τα μπιφτέκια, τοποθετήστε το θερμόμετρο στο κέντρο τους, καθώς συνήθως εκεί είναι πιο παχιά.
– Αν μαγειρεύετε ολόκληρο κοτόπουλο ή ολόκληρη γαλοπούλα στον φούρνο, μετρήστε τη θερμοκρασία στο στήθος, στο μπούτι αλλά και στη φτερούγα. Αν μαγειρεύετε μόνο ένα φιλέτο στήθος, τοποθετήστε το θερμόμετρο στο πιο παχύ μέρος του.