-Εγκλωβισμένη για 14 ώρες ήταν κάτω από τα συντρίμμια μία γυναίκα στην , η οποία, δυστυχώς, έχασε το παιδί της από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Η 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη για πολλές ώρες, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία την έβγαλαν ζωντανή από τα χαλάσματα.

Σεισμός Αλβανία ΤΩΡΑ : Όλα τα τελευταία ΝΕΑ

Δύο ώρες νωρίτερα είχε ανασυρθεί νεκρή η 8χρονη κόρη της.

 Euronews Albania Live

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρούς και περισσότερους από 600 τραυματίες, ενώ 15 είναι τα άτομα τα οποία αγνοούνται ακόμη.

Στην Θουμάν που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί μετά το σεισμό των 6,4 ρίχτερ και στο Δυρράχιο επιχειρούν τα στελέχη της ΕΜΑΚ – Έχουν εντοπίσει ζωντανούς εγκλωβισμένους κάτω από ερείπια – Λέκκας: «Ιδιόρρυθμη» η σεισμική ακολουθία

Στη μάχη για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών στην Αλβανία έχει ριχθεί η ΕΜΑΚ. Οι δύο ομάδες των ειδικά εκπαιδευμέντων πυροσβεστών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έφτασαν το απόγευμα στην Αλβανία επιχειρούν ήδη στην πόλη Θουμάν, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και στο Δυρράχιο. Με τα δύο εκπαιδευμένα στον εντοπισμό ζωής κάτω από ερείπια σκυλιά της ΕΜΑΚ, οι άνδρες της ελληνικής αποστολής επιχειρούν κόντρα στον χρόνο, αλλά και με τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους από τους συνεχείς μετασεισμούς. Από τις επτά το απόγευμα ώρα Ελλάδας τα στελέχη της Α’ ΕΜΑΚ επιχειρούσαν σε γκρεμισμένο κτίριο στην Θουμάν, όπου υπήρχαν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

«Η μια ομάδα επιχειρεί ήδη σε ένα κτίριο κι έχει εντοπίσει 2 ζωντανούς άσχημα εγκλωβισμένους, σε σημείο να είναι ιδιαίτερα επισφαλές όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε», είπε ο κ.Αθανάσιος Μπαλάφας, επικεφαλής της Α΄ ΕΜΑΚ Αθήνας στον Σκάι, προσθέτοντας πως η ελληνική αποστολή – που μετέχουν συνολικά 41 άνθρωποι- προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν αλλά δεν γινόταν να εκτιμηθεί το πόσην ώρα θα έπαιρνε ο απεγκλωβισμός.

Οι περισσότεροι κάτοικοι στη συγκεκριμένη πόλη είναι άστεγοι, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας 50 ετών σκοτώθηκε στο Κούρμπιν, όταν πανικοβλήθηκε λόγω του σεισμού και πήδηξε από το μπαλκόνι.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλιού, 300 τραυματίες έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία του Δυρραχίου, των Τιράνων και άλλων περιοχών, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν μεγαλύτερους αριθμούς τραυματιών και νεκρών. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα.

Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.