Απάντηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που θεωρεί αντισυνταγματική την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, δίνουν συνταγματολόγοι που έχουν αντίθετη άποψη και χαρακτήρισαν «δικαιολογημένη» τη λήψη περιοριστικών μέτρων όταν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ο Συνταγματολόγος και πρώην υπουργός (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ), Αντώνης Μανιτάκης, τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ για το θέμα:«Όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;»

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε «έκπληκτος» από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και απάντησε για τη νομιμότητα ή όχι της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων: «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020).

Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».