ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Στην Καστοριά στρέφεται σήμερα, 20 Οκτωβρίου, το ενδιαφέρον ασφαλισμένων που εργάστηκαν στην Ελλάδα και στη Γερμανία, καθώς αρχίζει ο κύκλος ενημερωτικών ημερίδων του e-ΕΦΚΑ με τη Deutsche Rentenversicherung Baden-Württemberg.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης- tilegrafimanews.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί έως τις 22 Οκτωβρίου, στο Ενυδρείο Καστοριάς, και αφορούν εξατομικευμένη εξέταση συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
Η επίσημη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έλαβαν προσωπική πρόσκληση από τον γερμανικό φορέα. Η προθεσμία τηλεφωνικού προγραμματισμού που αναφερόταν στην ανακοίνωση ήταν 12–16 Οκτωβρίου. Επομένως, η σημερινή έναρξη δεν ισοδυναμεί με ανοικτή πρόσκληση προσέλευσης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.
Η αφετηρία αυτή αναδεικνύει δύο ζητήματα με μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον: πώς συνυπολογίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος διαφορετικών χωρών και γιατί η έναρξη σύνταξης από τη μία χώρα δεν συνεπάγεται αυτόματη έναρξη και από την άλλη.
Ο συνολικός χρόνος και το τμήμα κάθε χώρας
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες συντονισμού επιτρέπουν να λαμβάνονται υπόψη περίοδοι ασφάλισης άλλων κρατών για την εξέταση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Κάθε χώρα, όμως, εξετάζει την υπόθεση με τους δικούς της κανόνες και υπολσμένος χρειάζεται πλήρη εικόνα της διαδρομής του. Ημερομηνίες απασχόλησης, αριθμοί μητρώου, περίοδοι διαμονής και προηγούμενες αποφάσεις πρέπει να συγκεντρωθούν πριν δημιουργηθούν λανθασμένες προσδοκίες για το ποσό ή τον χρόνο συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με την εισης μικρότερες του έτους μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ειδικών κανόνων, όταν μια χώρα δεν χορηγεί αυτοτελή σύνταξη για τόσο σύντομη διάρκεια.
1. Δέκα χρόνια στην Ελλάδα και είκοσι στη Γερμανία. Ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να εξετάζει μόνο αν τα ελληνικά χρόνια επαρκούν μόνα τους. Ζητά έλεγχο με συνυπολογισμό της γερμανικής ασφάλισης. Το γεγονός ότι υπάρχουν συνολικά τριάντα χρόνια δεν σημαίνει ότι θα καταβληθεί ελληνική σύνταξη σαν να είχαν πραγματοποιηθεί όλα στην Ελλάδα. Χρειάζεται ο επιμέρους υπολογισμός κάθε φορέα.
2. Διαφορετική ηλικία έναρξης δικαιώματος. Ασφαλισμένος διαπιστώνει ότι μπορεί να λάβει παροχή από τη μία χώρα νωρίτερα. Πριν διακόψει την εργασία του, ζητά γραπτή εκτίμηση για το πότε μπορεί να αρχίσει και η δεύτερη παροχή. Το ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να καλυφθεί από πραγματικά διαθέσιμο εισόδημα, χωρίς να θεωρείται δεδομένη ταυτόχρονη συνταξιοδότηση.
3. Οκτώ μήνες εργασίας σε τρίτη ευρωπαϊκή χώρα. Ο εργαζόμενος θεωρεί ότι ο χρόνος είναι αμελητέος και δεν τον δηλώνει. Χρειάζεται να τον καταγράψει, μαζί με τα σχετικά στοιχεία. Οι ειδικοί ευρωπαϊκοί κανόνες μπορούν να αποτρέψουν την απώλειά του, αλλά η υπηρεσία πρέπει πρώτα να γνωρίζει την ύπαρξή του και να αναζητήσει την αρμόδια επιβεβαίωση.
4. Διαφορετική γραφή ονοματεπωνύμου. Παλαιά γερμανικά έγγραφα περιέχουν διαφορετική λατινική απόδοση από τη σημερινή ταυτότητα. Ο ασφαλισμένος συγκεντρώνει έγγραφα που συνδέουν τις εγγραφές με το ίδιο πρόσωπο. Η έγκαιρη ταυτοποίηση διευκολύνει την αναζήτηση του φακέλου και περιορίζει την ανάγκη επαναλαμβανόμενων διευκρινίσεων μεταξύ υπηρεσιών.
5. Επιστροφή στην Ελλάδα πριν από τη συνταξιοδότηση. Ο ενδιαφερόμενος έχει αλλάξει χώρα κατοικίας, αλλά ο ξένος φορέας διατηρεί παλαιά διεύθυνση. Χρειάζεται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας και να ζητήσει ενημέρωση για τη διαδικασία αίτησης. Η μετακόμιση δεν πρέπει να αφήσει κενό στην επικοινωνία για δικαιολογητικά ή αποφάσεις που αφορούν τη συνταξιοδοτική του υπόθεση.
6. Υποθετικός οικογενειακός προϋπολογισμός. Ζευγάρι αναμένει ελληνική παροχή 500 ευρώ και γερμανική 700 ευρώ, χωρίς οριστικές αποφάσεις. Αν τελικά η δεύτερη αρχίσει έξι μήνες αργότερα, δημιουργείται προσωρινό κενό 4.200 ευρώ. Τα υποθετικά ποσά δείχνουν γιατί χρειάζεται σχεδια μόνο με το προσδοκώμενο τελικό άθροισμα.
7. Ασφαλιστικός χρόνος που λείπει από την ενημέρωση. Ο εργαζόμενος έχει συμβάσεις και αποδεικτικά για δύο χρόνια που δεν εμφανίζονται στον φάκελο που παρέλαβε. Υποβάλλει συγκεκριμένο αίτημα ελέγχου, αναφέροντας εργοδότη, ημερομηνίες και διαθέσιμα παραστατικά. Η γενική αναφορά «λείπουν ένσημα» δυσκολεύει την αναζήτηση σε σχέση με έναν αναλυτικό χρονικό πίνακα.
Ο χρηστικός φάκελος μπορεί να οργανωθεί σε μία σελίδα με διαδοχικές περιόδους ανά χώρα και ξεχωριστό παράρτημα δικαιολογητικών. Σημειώνονται επίσης τα κενά, οι περίοδοι που αμφισβητούνται και τα ερωτήματα για την ηλικία έναρξης.
Πριν από κάθε σημαντική απόφαση αποχώρησης, ο ασφαλισμένος χρειάζεται να γνωρίζει ποια στοιχεία είναι πιστοποιημένα και ποια βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση. Η διαφορά ανάμεσα στην εκτίμηση και στην επίσημη απόφαση έχει άμεση επίδραση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η σημερινή έναρξη των ημερίδων αναδεικνύει την ανάγκη εξατομικευμένης ενημέρωσης για τους ανθρώπους που μοίρασαν την επαγγελματική τους ζωή ανάμεσα σε δύο χώρες. Η αξία της βρίσκεται στον έλεγχο της συγκεκριμένης διαδρομής κάθε ασφαλισμένου.





