Τεράστια είναι η καταστροφή για τους ψαράδες του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την πετρελαιοκηλίδα που έχει εξαπλωθεί στις παραλίες της Αττικής.
Τα περισσότερα καΐκια παρέμειναν για τέταρτη ημέρα δεμένα χθες, με τους περισσότερους ψαράδες να τονίζουν πως αν η ρύπανση φτάσει στον βυθό, τότε θα καταστραφούν οικονομικά. Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφεραν στον ΣΚΑΪ, ότι οι πωλήσεις ψαριών σημείωσαν πτώση 60%.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, μια φυσιολογική ημέρα, τα καΐκια που έβγαιναν στα ανοικτά για ψάρεμα το πρωί ήταν περισσότερα από 500, ενώ χθες βγήκαν μόλις… 20. Στην περιοχή του Μικρολίμανου, από τα 50 καΐκια, βγήκαν για ψάρεμα τα… 2.
«Ποιος θα ψαρέψει με αυτή τη θάλασσα και ποιος θα αγοράσει αυτά τα ψάρια», λένε με μια φωνή οι ψαράδες της Αττικής.
Τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί από τον Πειραιά, τον Άλιμο, το Φάληρο, τη Βάρκιζα και τη Γλυφάδα επισημαίνουν οι αλιείς,με τους πελάτες να τους ρωτούν ήδη αν τα ψάρια έχουν μολυνθεί από την περιβαλλοντική καταστροφή.
Ανδρέας Ξανθός: Ούτε κολύμπι, ούτε ψάρεμα όπου υπάρχει μαζούτ
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μίλησε στον ΣΚΑΪ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει ούτε να κολυμπάει ο κόσμος, ούτε να ψαρεύει στις περιοχές που υπάρξει μαζούτ.
«Είμαστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εντός της ημέρας θα βγει οδηγία σε σχέση με τους κινδύνους της ρύπανσης για τους πολίτες», τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα γι’ αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.