Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Για την 3η κατά σειρά ορκωμοσία των αποφοίτων μεταπτυχιακών φοιτητών του Διεθνούς Διιδρυματικού-Διατμηματικού κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν – UNEC.
Στις 23 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η 3η ορκωμοσία των αποφοίτων μεταπτυχιακών φοιτητών του Διεθνούς Διιδρυματικού-Διατμηματικού κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου» (Petroleum oil and gas management and transportation − M.Sc. MOGMAT), στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά.
Το M.Sc. MOGMAT διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής ως επισπεύδον Τμήμα, σε συνεργασία με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών σπουδών με έδρα την Κοζάνη και του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα τα Γρεβενά της Σχολής Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), σε συνεργασία με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν (Azerbaijan State University of Economics, UNEC).
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απονεμήθηκαν κοινοί τίτλοι Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με τη συνυπογραφή των δύο πρυτάνεων σε 67 αποφοίτους του 2ου, 3ου 4ου και 5ου κύκλου σπουδών.
Με ιδιαίτερη χαρά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρύτανης Kαθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο Διευθυντής M.Sc. MOGMAT Καθηγητής κ. Ευάγγελος Σίσκος υποδέχθηκαν τους καλεσμένους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την ορκωμοσία: τον Πρύτανη του Azerbaijan State University of Economics (UNEC) Kαθηγητή κ. Adalat Muradov, τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Αν. Καθηγητή κ. Ιωάννη Καπαγερίδη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Καθηγητή Ιωάννη Βελέντζα, τον Πρόεδρο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Καθηγητή Ιωάννη Αντωνιάδη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αν. Καθηγητή Γρηγόριο Γιανναράκη, τον Αν. διευθυντή του ΠΜΣ κ. Κων/νο Βατάλη Καθηγητή, διδάσκοντες του ΠΔΜ και άλλων πανεπιστημίων, την Α.Ε. Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Arif Mammadov, τον επικεφαλής του γραφείου του Υπουργού Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν κ. Nijat Mammadli, τη Βουλευτή του Ν. Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, το Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κ. Φάνη Παππά, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριο Σαββόπουλο, και τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Σοφοκλή Δανασσή – Αφεντάκη.
Στον χαιρετισμό τους οι δύο Πρυτάνεις των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων Kαθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο Πρύτανης του Azerbaijan State University of Economics (UNEC) Καθηγητής κ. Adalat Muradov χαιρέτησαν και ευχήθηκαν καλή σταδιοδρομία στους αποφοίτους και σημείωσαν ότι το Διεθνές κοινό M.Sc. MOGMAT είναι το μοναδικό κοινό και διεθνές μεταπτυχιακό που υπάρχει και στα δύο πανεπιστήμια και είναι επιτυχής η 10ετής ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.
Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του M.Sc. MOGMAT Καθηγητής Ευάγγελος Σίσκος, εκτός των συγχαρητηρίων για καλή σταδιοδρομία, συνεχάρη τους διπλωματούχους και αναφέρθηκε στα εξής:
• Η δεκαετής επιτυχής συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν στην διοργάνωση του M.Sc. MOGMAT αναδεικνύει τη διμερή ακαδημαϊκή συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.
• Στην επανίδρυση και τη συνέχιση του M.Sc. MOGMAT το 2022 με νέα ονομασία «Διαχείριση και μεταφορά πετρελαίου, φ/α και υδρογόνου (Οil, Gas and Hydrogen management and transportation)».
• Στη διεύρυνση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων ΠΔΜ και UNEC με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στη δυνατότητα συνεπίβλεψης διδακτορικών διατριβών, καθώς και στην κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών μεταξύ των δύο πανεπιστημίων.
• Στο γεγονός ότι το μεταπτυχιακό M.Sc. MOGMAT είναι το πιο επίκαιρο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με την σημερινή ενεργειακή κρίση και τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ με φυσικό αέριο (Φ/Α) και στην αναγκαιότητα στελέχωσης εταιρειών μεταφορέων φυσικού αερίου με αγωγούς και με τάνκερ LNG. Οι διπλωματούχοι του M.Sc. MOGMAT ως υψηλά ειδικευμένα στελέχη, μπορούν να καλύψουν τις πρακτικές και επιστημονικές ανάγκες της αγοράς διαχείρισης και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς στην ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
• Σε αυτήν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και οικονομική συγκυρία δύο χώρες μπορούν να βοηθήσουν άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα με την μεταφορά Φ/Α με τα ελληνικά τάνκερ LNG σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα οποία εξασφαλίζουν την ενεργειακή τροφοδοσία και ασφάλεια της ΕΕ ( ελληνικός στόλος LNG είναι περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG) και το Αζερμπαϊτζάν με την αύξηση από το 2023 της προμήθειας του Φ/Α από 10 σε 20 δις κυβικά μέτρα από το Αζερμπαϊτζάν στις χώρες μέλη της ΕΕ μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
• Η παραχώρηση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) της έρευνας και εκμετάλλευσης των ελληνικών αποθεμάτων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Κρήτη, το Ιόνιο, τον
Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα, καθώς και η κατασκευή άλλων αγωγών Φ/Α στον ελληνικό χώρο εκτός τον ΤΑΡ και IGB, η επέκταση του τερματικού σταθμού υποδοχής υγροποιημένου Φ/Α στην Ρεβυθούσα και η κατασκευή του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη (ο οποίος θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης «FSRU»), θα δώσουν ιδιαίτερες δυνατότητες αξιοποίησης της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των διπλωματούχων αποφοίτων του M.Sc. MOGMAT, ως ηγετικών στελεχών και διευθυντών σε εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις μεταφοράς (με αγωγούς και τάνκερ πετρελαίου & υγροποιημένου φυσικού αερίου – LNG) και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
• Ευχαριστίες στην κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline AG) και στο Ίδρυμα Μποδοσάκη για την επιχορήγηση μέρους των διδάκτρων των μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. ΜOGMAT για 5 κύκλους σπουδών.
• Ευχαριστίες σε όλους τους διδάσκοντες καθηγητές από το ΠΔΜ και το UNEC και πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες επισκέπτες διδάσκοντες ειδικούς στον χώρο των υδρογονανθράκων και όλα τα διοικητικά στελέχη στην υλοποίηση του μεταπτυχιακού.
Οι πρόεδροι των συνεργαζόμενων Τμημάτων και ο επικεφαλής του γραφείου του Υπουργού Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν κ. Nijat Mammadli, η Βουλευτής ΝΔ του Ν. Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Φάνης Παππάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Σαββόπουλος συνεχάρησαν τους αποφοίτους και την λειτουργία του Ελληνο-Αζέρικου διεθνούς Διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος M.Sc. ΜOGMAT και ευχήθηκαν καλή σταδιοδρομία στους αποφοίτους.
Η Α.Ε. ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα στην ομιλία του χαιρέτισε το δεκαετές Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών μεταξύ του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Αζερμπαϊτζάν και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως επιτυχημένη ιστορία συνεργασίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας στον τομέα της εκπαίδευσης. Τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν θέλει να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο Πρέσβης ενημέρωσε επίσης το κοινό για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας, τονίζοντας ιδιαίτερα τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, την 5η συνεδρίαση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής και τη συμμετοχή της Ελλάδας στη COP 29 στο Μπακού υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Σοφοκλής Δανασσής – Αφεντάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχορήγησης το κατ΄ ελάχιστο 50% των διδάκτρων των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του Π.Μ.Σ. ΜOGMAT, για τους πέντε (5) πρώτους ακαδημαϊκούς κύκλους διετούς φοίτησης, που ξεκίνησαν διαδοχικά από το 2015 έως το 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων (SEI) του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline AG).
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την υποστήριξη του τομέα της παιδείας. Από την Ίδρυσή του το 1972 αναλαμβάνει συστηματικά πρωτοβουλίες που επιδιώκουν την ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, τον εκσυγχρονισμό της, την ανάδειξη της αριστείας αλλά και του επιστημονικού ήθους ως προτύπων για την κοινωνία μας.
Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από τo Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία. Η δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος που ο ΤΑΡ υλοποίησε στις περιοχές διέλευσης του αγωγού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και αναπτύχθηκε με βασικό άξονα τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος του αγωγού. Συγκεκριμένα, ο TAP χρηματοδότησε το M.Sc. MOGMAT του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με δωρεά ύψους 500.000 ευρώ, ώστε να διευκολυνθεί η φοίτηση όσο το δυνατόν περισσότερων φοιτητών.
Συνεχάρη, επίσης, όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αποφοίτησαν και ευχαρίστησε θερμά το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν (UNEC) για αυτή τη συνεργασία, καθώς και τον Διευθυντή του προγράμματος, Καθηγητή κ. Ευάγγελο Σίσκο για την προσήλωσή του στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.