Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018 και σύσταση και λειτουργία της εταιρίας «Μάτι Ξανά».

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε για ορισμένες διατάξεις η αντιπολίτευση, εγκρίθηκε επί της αρχής του από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα πολλών βουλευτών, δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί ανάλογη ρύθμιση και για τη περιοχή της Κινέττας, που υπέστη πέρσι φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν κυρίως την κριτική τους στη σκοπιμότητα της λειτουργίας της εταιρίας «Μάτι Ξανά» αλλά και για την ανάθεση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), του ειδικού χωρικού σχεδίου και έκαναν λόγο για «γκρίζα σημεία».

Χατζηδάκης: «Ξεκινούν οι μελέτες για το ειδικό χωρικό σχέδιο στο Μάτι»
Μέσα στον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΕΕ και θα ξεκινήσουν αμέσως οι μελέτες για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φωτιές της 23ης Ιουλίου 2018.

«Η οριστική μελέτη θα μπορούσε να ξεκινήσει από πέρσι και να μην χάνουμε χρόνο. Χάθηκε όμως ένας χρόνος», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και άφησε αιχμές για τη πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η προκαταρκτική μελέτη για το ειδικό χωρικό σχέδιο θα μπορούσε να γίνει από το ίδιο υπουργείο και να μην ανατεθεί στο ΤΕΕ».

Στις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης για την ανάθεση στο Τεχνικό Επιμελητήριο του ειδικού χωρικού σχεδίου και τη δυνατότητα του να κάνει απευθείας αναθέσεις ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες στο νομοσχέδιο για τη τήρηση της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες.