: Η Ζωή Κουρούκλη έλαμπε με την ασύλληπτη jazz φωνή της για τρεις δεκαετίες. Κέρδισε τα πάντα και τα παράτησε όλα για να κάνει οικογένεια. Τα εξομολογείται όλα στο Down Town και τον Πάνο Ζόγκα, αλλά αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η αναφορά της στη Νανά Μούσχουρη και όσα αποκαλύπτει για πρώτη φορά.

«Για μένα ο πιο αχάριστος άνθρωπος που γνώρισα είναι η Νανά Μούσχουρη, γιατί ό,τι είναι τώρα, ό,τι έγινε, το οφείλει σε μένα. Με παρακολουθούσε, έπαιρνε τους δασκάλους μου και σιγά σιγά αναρριχήθηκε.

Εγώ την ανακάλυψα σε μια παράσταση ανάμεσα στο κοινό και την ανέβασα στη σκηνή. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία.

Επειδή δεν ήξερε καμία ξένη γλώσσα και οι θεατές στο κέντρο που τραγουδούσε τότε, το Τζάκι, ήθελαν διεθνές ρεπερτόριο, ερχόταν σπίτι μου, που ήμασταν από τα πρώτα σπίτια με πικ-απ στην Αθήνα, της έγραφα τους γαλλικούς στίχους στα ελληνικά και της τους μάθαινα. Τη βοήθησα πάρα πολύ, ακόμη και στις γνωριμίες που είχα.

Όταν κέρδισε στο φεστιβάλ τραγουδιού της Βαρκελώνης το ’60 τη ρώτησαν για μένα. Και εκείνη είπε: «Δεν τη θυμάμαι. Αν ήταν καλή τραγουδίστρια θα τη θυμόμουν». Το θεώρησα τρομερή αχαριστία».

Δεν την αναζητήσατε, έστω για να σας δώσει εξηγήσεις;

«Σας είπα. Δεν ζητώ από τους ανθρώπους να μου δώσουν εξηγήσεις. Και για τη Νανά δεν είχα πει ποτέ δημόσια τι με ενόχλησε».

Και γιατί το λέτε τώρα;

«Για να το βγάλω από μέσα μου. Δεν μπορώ να κρατάω πράγματα».

Η Ζωίτσα Κουρούκλη, το παιδί θαύμα που τραγουδούσε από 3 ετών, ήταν πρώτη εξαδέλφη της Ζωής Λάσκαρη.

Η τραγουδίστρια που έχει ερμηνεύσει μεγάλους Έλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων Πλέσσα, Θεοφανίδη και Κουγιουμτζή, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ τραγουδιού, αποσπώντας πολλές φορές του πρώτο βραβείο.