Δευτέρα, 18 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα

Newsroom από Newsroom
26/03/2015 08:00
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Μια ζοφερή θολούρα: Πώς θα μπορούσε να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ».

Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα ποικίλουν από την παραμονή στο ευρώ έως το καταστροφικό διαζύγιο. Ημίμετρα όπως η ταυτόχρονη παρουσία νομισμάτων με βοήθεια για την αποπληρωμή του χρέους σε ξένους πιστωτές βρίσκονται επίσης στο τραπέζι. Εξίσου ασαφές είναι ποιος θα πει στον κόσμο και πώς ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια οικονομική ζωή μετά θάνατον. Ανάμεσα στους μαντατοφόρους βρίσκονται ο Τσίπρας, η ΕΚΤ, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σενάριο Α: Η αποφυγή του Grexit

Ο Τσίπρας το κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να άρει τους σκληρούς όρους των δανείων σωτηρίας, υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Η μικροπολιτική του στράγγιξε τα ταμεία και έκοψε τα πόδια στις ελληνικές τράπεζες. Αντιμέτωπος με τις επιλογές ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή της εφαρμογής της λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνεια, ο Τσίπρας επιλέγει το ρευστό. Η ΕΚΤ διατηρεί τη στήριξή της στο οικονομικό σύστημα. Ενώ η βοήθεια ρέει, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι περισσότεροι σκληροί υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται και με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές.

Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας αποκαθίστανται. Η Ελλάδα λαμβάνει καλύτερους όρους αποπληρωμής για τα δάνεια σωτηρίας και πιο επιεικείς όρους για να δαμάσει τη λαϊκή αντίδραση.

Σενάριο Β – Hotel California

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού των Eagles από το 1967. “You can check out any time you like, but you can never leave.” (Μπορείς να αποχωρήσεις όποτε θέλεις αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις).

Αυτή η αλυσίδα των γεγονότων μπορεί να ακολουθήσει αν ο Τσίπρας αποτύχει να πετύχει έναν συμβιβασμό αποδεκτό από τα ενδιαφέρομενα μέρη που εκτείνονται από τη γερμανική κυβέρνηση έως την κομμουνιστική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένει το αδιέξοδο με τα δάνεια διάσωσης – τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας. Με τους ευρωπαίους ηγέτες απρόθυμους να συνεχίσουν, η ΕΚΤ κόβει τον ELA, τη γραμμή που κρατά στην επιφάνεια τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό απαιτεί την εφαρμογή των ελέγχων του κεφαλαίου – καθώς δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες – και πιθανόν ένα κλείσιμο των τραπεζών.

Τα δύο πιθανά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν το Bloomberg τα ονοματίζει «τούμπα» και «check out».

Σενάριο τούμπας
Οι δραματικές συνέπειες του ελέγχου των κεφαλαίων – που προβλέπει περιορισμό στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων – υποχρεώνει τον Τσίπρα σε συμβιβασμό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι ΈΛληνες – από τα 2/3 έως τα 3/4 του πληθυσμού – επιθυμούν παραμονή στο ευρώ «με κάθε κόστος».

Ο Τσίπρα σχηματίζει ένα νέο συνασπισμό με βουλευτές από αντιπολιτευόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ένα δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί εν μέσω ελέγχου των κεφαλαίων και με τις τράπεζες κλειστές, του δίνει τη λαϊκή εντολή να αναστρέψει την πορεία. Σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά όχι πριν η αναστάτωση να δημιουρήσει νέα ύφεση.

Σενάριο Β2- Check Out
Με τις τράπεζες κλειστές η πολιτική κατάταση επιδεινώνεται και εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκει με τη Γερμανία να γίνεται στόχος ως ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ελαφρά πλειοψηφία για εκείνους που επιθυμούν έξοοδο από την ευρωζώνη. Οι έλεγχοι κεφαλαίου δείνουν στην κυβέρνηση το χρόνο και το χώρο είτε να τυπώσει νέο νόμισμα είτε IOUs για εγχώριες πληρωμές. Το νέο σενάριο γρήγορα βουτάει, αντανακλώντας τα αδύναμα βασικά χαρακτηριστικά μιας οικονομίας που έχει χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της από το 2008.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δίνουν στην Ελλάδα ένα «γλυκαντικό», ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα. Η λογική είναι να αποτραπεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση, η οποία θα δημιουργούσε ένα χρεοκοπημένο κράτος σε μια στρατηγικά κρίσιμη περιοχή. Το χρέος της Ελλάδας στους επίσημους πιστωτές αναδιαρθρώνεται, με προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ, είτε από το ταμείο κατά της κρίσης της ευρωζώνης είτε από τους αναχωρούντες πιστωτές. Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών.

Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Κάποιες καταθέσεις δεσμεύονται για την ανακεφαλαιοποίηση ενός διαλυμένου οικονομικού συστήματος. Η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 έχει ήδη εξασφαλίσει ότι το κράτος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει στην αρχική τιμή το μεγαλύτερο τμήμα του υπάρχοντος δανείου σε ιδιώτες επενδυτές και στην ζώνη του ευρώ για τα επόμενα λίγα χρόνια μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Κυκλοφορούν ταυτόχρονα το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει επίσημα φύγει από την ευρωζώνη – η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για μα επιστροφή σε καλή κατάσταση – αν και η χώρα υποφέρει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο.

Σενάριο Γ – Καταστροφή
Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ σε μια άτακτη χρεοκοπία εν μέσω διαδηλώσεων, βαθαίνοντας την μιζέρια για τους περισσότερους και την κυβέρνηση να ρίχνει όλη την ευθύνη στους Γερμανούς.

Δεν δίνεται καμία βοήθεια για τη στήριξη του νέου νομίσματος και στην διατήρηση της εξυπηρέτησης των ομολόγων και του χρέους προς το ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τα ασφάλιστα χρεοκοπίας για όλους τους πιστωτές. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει μια νέα κατάσταση.

Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση. Το χτύπημα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την ευρώπη πίσω στην ύφεση και αυξάνει την πίεση στις ευαίσθητες χώρες του ευρώ όπως η Ιταλία.

Το «κακό αίμα» οδηγεί στην αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι σταθερό τίθεται σε αμφισβήτηση ταράσσοντας τις διεθνείς αγορές.

Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο για τους εξτρεμιστές είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά για να καταλάβουν την εξουσία. Όσοι μπορούν φεύγουν από τη χώρα. Η αναστάτωση δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα – και ασταθής – κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια δίνοντας πρόσβαση στη Μεσόγειο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Οι τέσσερις άσοι της Κυβέρνησης και το μεγάλο πολιτικό παράδοξο που συμβαίνει στη χώρα

18/05/2026 | 22:13
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Βορίζια: Καταπατούσαν εκτάσεις και εισέπρατταν επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ – 3 συλλήψεις

18/05/2026 | 21:00
Featured

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν οι Patriot από Διδυμότειχο και Κάρπαθο – «Πράσινο φως» για τις φρεγάτες Bergamini

18/05/2026 | 21:00
Featured

Ανδρουλάκης: Καταθέτω δημόσια τις δεσμεύσεις μας για την επόμενη διακυβέρνηση-Βάζουμε τέλος στην ασυδοσία των funds

18/05/2026 | 20:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ για τη λίστα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΡΩΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    Καιρός: Πότε έρχονται βροχές και καταιγίδες – Η πρόγνωση μέχρι Παρασκευή

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
  • Πολιτικός Σεισμός: Τσίπρας, Καρυστιανού και Σαμαράς και το νεο πολιτικό σκηνικό! Τι λένε οι αναλυτές 

    71 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Μοναστήρια στην Αττική: Διευθύνσεις και τηλέφωνα

    344 shares
    Share 138 Tweet 86
  • Διορθωτική και βελτιωμένη πρόταση έστειλε η Τεχεράνη μέσω Πακιστάν στον Τραμπ

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Μαρτυρίες πιστών για το μήλο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου

    151 shares
    Share 60 Tweet 38
  • ΟΣΔΕ 2026: Τέλος στις «κλειστές πόρτες» των ΚΥΔ – Η ΑΑΔΕ αλλάζει τα πάντα σε επιδοτήσεις, ελέγχους και αγροτικές δηλώσεις

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Reuters για ΔΕΗ: Καλύφθηκε άμεσα η ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ – Αναμένονται προσφορές πάνω από 15 δισ. ευρώ

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch