Κατά γενική ομολογία τα “νέα” από την Praxia Bank έρχονται σε πολύ άσχημη στιγμή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς αυτό επιχειρεί (APS – Ηρακλής) να βελτιώσει την εικόνα του με τη διαδικασία απομείωσης των υψηλών ποσοστών των κόκκινων δανείων.
Μία τράπεζα υψηλών προσδοκιών που συγκροτήθηκε στο τέλος της περιόδου κρίσης, “με χαμηλά όμως κατά γενική ομολογία αρχικά κεφάλαια σε σχέση με τους στόχους της…” βρίσκεται σήμερα στην ανάγκη να προσελκύσει “αγοραστή” που τουλάχιστον στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, έγιναν σοβαρές προσπάθειες από ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες για να βρεθεί μία από τις εγχώριες τράπεζες, συστημικές και μη, προκειμένου να απορροφήσει την Praxia Bank.
Οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν καθώς η συστημική τράπεζα στην οποία έγινε η προσέγγιση απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ από τον χώρο των μη συστημικών τέθηκε ως προϋπόθεση μία στοιχειώδης κεφαλαιακή εξυγίανση από τους μετόχους της πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε σχετική διαδικασία. Και επίσης δεν καρποφόρησε. Άλλωστε ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται για την είσοδό του στο εξαιρετικά δύσκολο 2020 στο οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει αφενός τα stress test και αφετέρου την ενεργοποίηση του συστήματος “Ηρακλής” με τιτλοποιήσεις που θα πρέπει να “δοκιμάσουν” την ελκυστικότητά τους στις αγορές… Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον το “επεισόδιο” της Praxia Bank αντιμετωπίζεται σαν κάτι ιδιαίτερα “ενοχλητικό”.
Το μοναδικό και πλέον ρεαλιστικό σενάριο πλέον είναι αυτό του “Playing for time…” και το οποίο προϋποθέτει ότι η διοίκηση της τράπεζας θα πείσει τον βασικό της μέτοχο, την ATLAS Merchant Capital, για μία ΑΜΚ της τάξης των 40 – 45 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει στην τράπεζα να ξεπεράσει το όριο που της έχει θέσει η ΤτΕ για να βρει κεφάλαια μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως αναφέρεται αρμοδίως από στελέχη της ΤτΕ που παρακολουθούν την κατάσταση από πολύ κοντά, ακόμα και μία τέτοια αύξηση “δεν είναι ικανή να επιτρέψει στην Praxia Bank να υπερβεί τα προβλήματά της και θα χρειασθεί πολύ γρήγορα και πάλι κεφαλαιακή ενίσχυση…”.
Πέραν αυτού πάντως, αυτό που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις εποπτικές αρχές είναι η διασφάλιση –προφανώς μέσω ΤΕΚΕ– των καταθέσεων της τράπεζας σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν λύσεις που διασφαλίζουν με τους σημερινούς όρους τη λειτουργία της.
Σε κάθε περίπτωση η Viva Wallet όπως και το επενδυτικό Fund EMMA δεν φαίνεται να έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους, αλλά όπως αναφέρουν παράγοντες της τράπεζας οι προϋποθέσεις που τίθενται δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία…