Ολοκληρωμένοι σχέδιο ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού ύψους 750 εκατ. ευρώ στον τομέα των ξενοδοχειακών μονάδων ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Eurobank σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, η τράπεζα δεν είναι κοντά στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις του κλάδου μόνον για τις ηλιόλουστες μέρες του αλλά και τις δύσκολες στιγμές.
Επισήμανε επίσης ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Ειδικότερα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι:
– “Παγώνει” τις δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31ηΔεκεμβρίου 2019.
– Χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.
– Παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.
– Συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.
– Προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης “CoVid-Shield”, του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.»
Οι νέες πρωτοβουλίες της Τράπεζας παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου, και ο γενικός διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας, Γεωργίου Ζανιά, και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Σταύρου Ιωάννου.
«Η Eurobank θέτει ως απόλυτη επιχειρηματική προτεραιότητα να πρωταγωνιστήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου των ξενοδοχείων – όλων των ξενοδοχείων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών – είναι κρίσιμη για τη χώρα και την προοπτική της οικονομίας. Η Eurobank είναι η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού. Όχι μόνον για τις ηλιόλουστες μέρες. Είμαστε η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού και στα δύσκολα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ο κ. Καραβίας τόνισε: «Αν έλεγα ότι δεν ανησυχούμε, δεν θα ήμαστε ρεαλιστές». Μια από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σαφή εικόνα για το μέγεθος του πλήγματος σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξει προς τα τέλη του 2020.
«Θα έχουμε πιο σαφή εικόνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κυρίως προς το τέλος. Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου ισχύουν τα μορατοριουμ αναστολών», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή την φορά, σε σύγκριση με την 10ετή κρίση που περάσαμε, το πρόβλημα θα είναι μικρότερο και διαχειρίσιμο. Οι τράπεζες έχουν τεχνογνωσία, η Πολιτεία παίρνει μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με στόχο την ανάσχεση της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Σημαντικό εργαλείο είναι και το εν εξελίξει Recovery Fund. Οι επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 έχουν αποδείξει ότι πέρασαν με επιτυχία την 10ετή κρίση, έμειναν ζωντανές και άρα ξέρουν πώς να χειριστούν με επιτυχία και την παρούσα παροδική κρίση».
Πρόσθετα κεφάλαια
Στο ερώτημα αν η κρίση φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε: «Μια διαφοροποίηση της παρούσας κρίσης από την προηγούμενη είναι πως το τραπεζικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα, βρίσκεται σε καλύτερη θέση κεφαλαιακά, με ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες. Άρα, δεν θα χρειασθεί».
Ειδικότερα, για την Eurobank τόνισε ότι «η κρίση αυτή μας βρίσκει με την ολοκλήρωση του εμπροσθοβαρούς πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα 2/3 και με τον δείκτη NPLs στο 15%».
Στήριξη υπάρχει, όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας και από τις εποπτικές αρχές, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), η διοίκηση του οποίου έχει εξαγγείλει ελάφρυνση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και έχει δώσει περιθώρια χρόνου στις τράπεζες. Ωστόσο, στην περίπτωση ανάγκη κεφαλαίων υπάρχουν «μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ των οποίων και οι ομολογίες». Εκτίμησε πως δεν θα χρειασθεί νέα κεφαλαιακή ένεση ωστόσο όπως τόνισε πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες να δούμε την εξέλιξη της οικονομίας το 2020 για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Τι είπε για την Bad Bank
Ο κ. Καραβίας τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής bad bank, για την σύσταση της οποίας επεξεργάζεται σχετική πρόταση η Τράπεζα της Ελλάδος. «Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που μας φέρουν αντίθετους στην σύσταση της bad bank. Είναι απολύτως αναληθή», ανέφερε και τόνισε ότι «όσο πιο πολλά εργαλεία υπάρχουν στην διάθεση των τραπεζών με στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο το καλύτερο. Ο Ηρακλής είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Όταν θα έχουμε γνώση των όρων της Bad Bank, θα τους μελετήσουμε με σκοπό να κάνουμε, εφόσον χρειασθεί, χρήση και αυτού του εργαλείου».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι με την τιτλοποίηση του Cairo μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας κατά τα 2/3 στο 15% ωστόσο στόχος είναι «η μείωση του δείκτη να πέσει κάτω από το 5% όπως ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, δήλωσε: «Η Eurobank στηρίζει διαχρονικά, στην πράξη, την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τις συνεπείς επιχειρήσεις, που άντεξαν την πολυετή κρίση στην Ελλάδα και θα ξεπεράσουν και αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία. Ως η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού, η Eurobank πρωτοπορεί και ενισχύει το πλέγμα προστασίας για τους επιχειρηματίες πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου, όχι μόνο για τη δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για το 2021, έτος εξαιρετικά κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάκαμψης του κλάδου».
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαντικός πυλώνας του τουρισμού, βρίσκουν στην Eurobank τη συνολική στήριξη που χρειάζονται» ανέφερε ο γενικός διευθυντής Retail Banking Ιάκωβος Γιαννακλής και προσέθεσε: «Με διορατικότητα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διευκόλυνσης και ενίσχυσης, ενώ συμμαχώντας με συνεργάτες διεθνούς κύρους, όπως η ΤÜV AUSTRIA, τις βοηθούμε να ανταποκριθούν αξιόπιστα, οικονομικά και ευκολότερα, στα νέα πρόσθετα κόστη προσαρμογής στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης».
Οι νέες πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκατ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν στήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους από το χαρτοφυλάκιο ενήμερων ξενοδοχειακών δανείων της Τράπεζας.
Στόχος της Τράπεζας, όπως επισημάνθηκε, είναι να συμβάλει με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε οι πελάτες της να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και η Ελλάδα να κερδίσει το φετινό στοίχημα, να αναδειχθεί ασφαλής προορισμός για το 2020, θέτοντας τις βάσεις μιας δυναμικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.