Πλαφόν στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να επιβληθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές και να «ανακουφιστούν» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις ως τώρα επίσημες προαναγγελτικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια και οι τιμές να επιστρέψουν ή τουλάχιστον να προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2021.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Μάιο θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων σύμφωνα με τη δέσμη προτάσεων που έχει καταθέσει εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες ώστε να υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του το πρωί της Πρωτομαγιάς μίλησε για «οριζόντια» επερχόμενα μέτρα στην ενέργεια για να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο κύμα ακρίβειας και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που λεηλατούν το εισόδημα των νοικοκυριών.
«Είμαστε έτοιμοι για μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα κάνει τρία πράγματα. Επί της ουσίας θα δουν και οι επιχειρήσεις αυτή την ουσιαστική ενίσχυση και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις και πιο αναδρομικά σε ό,τι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεύτερον προφανώς και θα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και τον Μάιο και τρίτον και πιο σημαντικό θα ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, ένα εθνικό σχέδιο ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο πολίτης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό 4 και 5 φορές πάνω»
Υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση θα είναι οριζόντια. Θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ’ αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά».
Αναφορικά με το γιατί η παρέμβαση αυτή δεν γινόταν νωρίτερα, ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι κανείς πρέπει να μελετά τις δυνατότητες και τον δημοσιονομικό χώρο που έχει, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και να σταθμίζει από πού θα βρίσκει τα χρήματα γιατί εδώ η ισορροπία είναι ευαίσθητη».
«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δουν και οι επιχειρήσεις την ουσιαστική ενίσχυση του ρεύματος», ανέφερε ο υφυπουργός Επικρατείας και σημείωσε ότι «δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό που θα είναι 4 και 5 φορές πάνω».
Από τον Ιούνιο η ισχύς του πλαφόν
Το εθνικό σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το Μάιο με στόχο την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο κόστος της ενέργειας προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς σήμερα αγγίζει τα 240 ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα επιδοτείται από τον προϋπολογισμό και υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ισχύσει για εύλογο χρονικό διάστημα.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι, οι τιμές της λιανικής να πέσουν από τα 30-35 λεπτά την κιλοβατώρα και να πλησιάσουν ξανά στα επίπεδα του 2021, δηλαδή περίπου σε 16 λεπτά την κιλοβατώρα.
«Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει για αυτό το θέμα: «Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων. Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όρια τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».