Τουρισμός: Αναμένεται αύξηση για το 2017
Σε πραγματικό «εθνικό πρωταθλητή» στον αγώνα για μια εξωστρεφή ελληνική οικονομία αναδεικνύεται ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αφού περισσότερο από το 90% των εσόδων του προέρχονται από το εξωτερικό και μάλιστα σε ένα παγκόσμιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, όπως αυτές περιγράφονται στο δεύτερο τεύχος της μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός – Εξελίξεις και Προοπτικές», η ζήτηση και για το 2017 παραμένει αυξημένη: Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων είναι αισιόδοξα, όπως θετική είναι και η εικόνα από τις προκρατήσεις της Βρετανικής αγοράς.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας μπορούν να γίνουν περισσότερο αισιόδοξες αν τηρηθούν με συνέπεια οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες.
Αργά αλλά σταθερά, στην ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ένας εξαγωγικός αναπροσανατολισμός μέσω των εξαγωγών αγαθών και του τουρισμού, σε αντίθεση με την περίοδο πριν την κρίση. Οι έντονες διασυνδέσεις του τουρισμού με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας υποδηλώνει ότι – υπό την προϋπόθεση του σχεδιασμού και εφαρμογής συνεπών και συγκροτημένων πολιτικών – ο τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει ένας ισχυρός κινητήρας οικονομικής μεγέθυνσης και κοινωνικής ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή, περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, παρά την εποχικότητά του, δημιουργείται από τον τουρισμό.
Στο Νότιο Αιγαίο είναι 68%, στην Κρήτη 52% και στα Ιόνια 58%. «Όσον αφορά στα έσοδα του κράτους, δεν χωράει αμφιβολία, ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων εσόδων και σημαντικό μέρος των εσόδων των Ταμείων, οφείλεται στις εισφορές και τους αυξημένους φόρους που απέδωσαν οι επιχειρήσεις του τουρισμού», αναφέρει ο ΣΕΤΕ. Ο κλάδος, αποτελεί μέρος μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης διεθνώς δραστηριότητας, που για το 2017 αναμένεται να αναπτυχθεί, διεθνώς, με ρυθμό άνω του 4%.
Επίσης, αντίθετα με τις συχνά εκφραζόμενες απόψεις ότι ισχυρή ανάπτυξη είναι μόνο η ανάπτυξη που βασίζεται στον μεταποιητικό τομέα, τα στοιχεία για τις οικονομίες των κύριων αγορών μας δείχνουν ότι η εισαγωγή υπηρεσιών (στις οποίες συγκαταλέγεται και ο τουρισμός) από τις χώρες αυτές αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το ΑΕΠ τους και την ιδιωτική τους κατανάλωση.
[irp posts=”99118″ name=”ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2017- Ανακοινώνονται οι δικαιούχοι”]
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού ο κλάδος, στην αιχμή του, απασχολεί πλέον περισσότερο από 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας και είναι πλέον ο 3ος μεγαλύτερος τομέας σε αριθμό απασχολούμενων (μετά το εμπόριο και το σύνολο του πρωτογενούς τομέα) και μπροστά από την μεταποίηση και τον δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τομέα του τουρισμού έχει αγγίξει τις 800 χιλιάδες, ενώ έχει τη δυναμική να υπερβεί το 1 εκατομμύριο έως το 2021, ενώ το νέο ιστορικό υψηλό των αφίξεων και το 2016, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εδραιώσει την εικόνα και την αντίληψη ότι πρόκειται για έναν τουριστικό προορισμό που είναι μοναδικός στον κόσμο και αξίζει να βρεθεί στο top δέκα παγκοσμίως.
Η διαφαινόμενη κάμψη στα έσοδα για το 2016 μετά από τρία χρόνια »εκρηκτικής», όπως χαρακτηρίζεται από το ΣΕΤΕ, ανόδου (41% μεταξύ 2012 και 2015 σε σταθερές τιμές), οφείλεται σε διεθνή τάση μείωσης της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης καθώς και στο ότι, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ελληνικό τουριστικό προϊόν εισήλθε με καθυστέρηση στην διεθνή τουριστική αγορά με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν πολύ μεγάλες προσφορές τιμών για να προσελκυσθούν πελάτες ‘τελευταίας στιγμής’ (last minute offers).
Η ζήτηση για διεθνή αεροπορικά ταξίδια προς την Ελλάδα, βοηθούσης και της διεθνούς γεωπολιτικής συγκυρίας, παραμένει πολύ ισχυρή, ενώ σημειώνεται και μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος από τις παραδοσιακές μας αγορές, ιδιαίτερα τις γερμανόφωνες.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες ο οδικός τουρισμός έχει ανακάμψει σημαντικά και αναμένεται να έχει θετική μεταβολή αφίξεων στο σύνολο του 2016.