ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
Επιμέρους συστήματα εξουσίας και ετερόκλητα συμφέροντα ανάμεσα σε «βαρόνους» και τάσεις αναδείχθηκαν μέσα από τις παρασκηνιακές- αλλά και δημόσιες – συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στρατηγικό δίλημμα μεταξύ των τάσεων, κατά κοινή ομολογία, δεν υπήρξε. Οπότε, άπαντες μέσα από τις τοποθετήσεις τους αρκέστηκαν σε έναν απολογισμό ασκώντας κριτική στα πεδία άσκησης μνημονιακής πολιτικής.
Τα βασικά συμπεράσματα πάντως, από την τριήμερη αυτή κορυφαία κομματική διαδικασία είναι :
η σαρωτική επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 93,54% (στοιχείο που επιβεβαιώνει το πολιτικό του κεφάλαιο, για ένα κόμμα που χωρίς εκείνον θα κινδύνευε να γυρίσει στο 3%)
το γεγονός ότι με πρόσχημα τα ιδεολογικά και οργανωτικά θέματα, διεξήχθη μία αδυσώπητη «μάχη» κυριαρχίας και επικράτησης μεταξύ στελεχών και πρωτοκλασάτων κυβερνητικών παραγόντων επιβεβαιώθηκε η απουσία μιας ενιαίας καθοδήγησης στο κόμμα. Στοιχείο που συνδέεται -προφανέστατα – με την επιθυμία Τσίπρα να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή και το κόμμα να αποτελέσει κέντρο λήψης στρατηγικών πολιτικών αποφάσεων
Οι “53” πάτησαν…πόδι
Από την όλη διαδικασία βέβαια, δεν έλειψαν οι τροπολογίες από την πτέρυγα των “53”. Και οι τρεις ενσωματώθηκαν εντέλει στο τελικό κείμενο της Πολιτικής απόφασης και αφορούσαν:
[irp posts=”74684″ name=”Κυρίαρχος ο Τσίπρας, εκπλήξεις στην ψηφοφορία για την ΚΕ”]
Στο προσφυγικό ( ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κανόνες δικαίου, να αποσυμφορηθούν τα νησιά κ.α), στην επισήμανση ότι το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ και η επισήμανση σε σχέση με την Ευρώπη ότι πολιτική της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δημιούργησε ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Όσο για το θέμα των συμμαχιών και αναφορικά με την Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, έθεσαν θέμα για τις διαχωριστικές γραμμές που πρέπει να υπάρχουν.
Φάλτσα και αλληλοκαρφώματα
Κατά τα λοιπά, η κυριαρχία Τσίπρα δεν στάθηκε ισχυρός παράγοντας για να αποφευχθούν τα «γυμνάσια» από μερίδα συνέδρων.
Χαρακτηριστικότερη όλων υπήρξε η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να επανατοποθετηθεί το σώμα στο ζήτημα για το αν θα συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτές στην ποσόστωση του 25% για την Κεντρική Επιτροπή. Με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση, μεγάλος εκνευρισμός και δυσαρέσκεια.
Μάχη επιρροής για την Κεντρική επιτροπή
Με βάση τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα για την επαύριο και τη βούληση να περιοριστούν οι εσωκομματικοί μηχανισμοί, το ψηφοδέλτιο για τα νέα μέλη της ΚΕ υπήρξε ενιαίο.
Η αγωνία των κορυφαίων κατά πληροφορίες, χτύπησε κόκκινο και εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα, αφού πρόκειται για το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο η συμμετοχή στο οποίο αποτελεί ζήτημα κομματικής τιμής.
Στην πρώτη 10αδα βρίσκονται πρωτοκλασάτοι υπουργοί (Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, Ξανθός, Δραγασάκης,Πολάκης, Σκουρλέτης, Παππάς) ο Παναγιώτης Ρήγας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο προερχόμενος από την Ενωτική Κίνηση Νάσος Ηλιόπουλος.