Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σχετικά με την ομιλία του στα Ανώγια στην εκδήλωση μνήμης του Γιάννη Κεφαλογιάννη, «καλούν την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεχτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Θα αντιληφθεί λοιπόν πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».
Παρέμβαση Καραμανλή
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στα Ανώγεια της Κρήτης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Αναφερόμενος σε θέματα διαφάνειας ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα», ζητώντας να πέσει «φως, λοιπόν! Απλετο φως!». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο», προσθέτοντας πως «παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν» και καταλήγοντας πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε, δε, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών να γίνουν «με διακομματική συνεργασία» ώστε «να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».
Κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ερώτηση σχολιασμού της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είπαν: «Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι’ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».
Σκέρτσος: Η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός για την υπόθεση των παρακολουθήσεων
«Η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για σοβαρή αστοχία και πολύ σοβαρή υπόθεση», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι συμφωνεί με τα λεγόμενα του πρώην Πρωθυπουργού λέγοντας πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Υπογράμμισε ότι «αυτό έκανε και η κυβέρνηση ζητώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ. Εξήγησε ότι αυτό δεν προβλέπεται απο τη διαδικασία, αλλά το ζήτησε κατ’ εξαίρεση λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η υπόθεση πρέπει να γίνει σουρωτήρι».
Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, που αποτελεί κακή στιγμή για την κυβέρνηση«» και ανέφερε πως «έχει προβληματίσει τους πολίτες και πρωτίστως τον πρωθυπουργό, ο οποίος προχώρησε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ακολούθησαν παραιτήσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι χρειάζεται θωράκιση των διαδικασιών για τις νόμιμες παρακολουθήσεις».