Εδώ και καιρό λέγεται, εικάζεται ή, τέλος πάντων, φημολογείται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση για να πιέσει τους δανειστές ως προς το θέμα του χρέους.
Και μπορεί από το Βερολίνο να δίδεται η εντύπωση πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, εντούτοις παρασκηνιακά μπορεί, τελικά, τα δύο θέματα (χρέος και προσφυγικό) να επηρεάσουν το ένα το άλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα κάνει επίσημο αίτημα στην Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά κράτη και θα ζητάει «κούρεμα» χρέους ή έστω έστω κάποιες σημαντικές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του.
Ως ανταπόδοση, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκανε. Αν και προς τα έξω οι κυβερνητικοί κύκλοι θα θέλουν να διαφανεί ότι η Αθήνα εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση.
Μόλις την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι τα δύο θέματα δεν θα πρέπει να συγχέονται και ότι η Ελλάδα θα λάβει, έτσι και αλλιώς, πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.
Μιλώντας στην Bild, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε πως: «Είναι λογικό, κάτω από αυτές τις δραματικές συνθήκες που βιώνουμε με το μεταναστευτικό, να ζητήσουμε επιπλέον οικονομική ευελιξία και μεγαλύτερη προσαρμογή. Ωστόσο, είναι θέμα του πρωθυπουργού πότε και με ποιο τρόπο θα το ζητήσει».
Το θέμα είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα κινηθεί η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ, και πώς θα χρησιμοποιηθεί η προσφυγική κρίση ως άλλοθι, έτσι ώστε να προωθηθεί το θέμα του χρέους. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης των Βρυξελλών εξήγησε στην Bild: «Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να κάνει τους δανειστές -ειδικά τη Γερμανία- να αποδεχθούν μια αλλαγή στους όρους αποπλωρωμής του χρέους (με προϋπόθεση πάντα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις), λόγω της προσφυγικής κρίσης».
FAZ: Η προσφυγική κρίση προσφέρει διαπραγματευτικά περιθώρια στην Αθήνα
Ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των δύο δισεκ. ευρώ από το τρίτο πακέτο διάσωσης, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εξηγώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει δύο καλά χαρτιά καθώς το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση και οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν σε κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και την ευρωζώνη.
Η FAZ εκτιμά πως το πολιτικό βαρομετρικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Το πρώτο εξάμηνο του έτους το Βερολίνο είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, όμως πλέον η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με την Ελλάδα.
Η δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι απολύτως προς το συμφέρον του Βερολίνου. Όμως το γεγονός παραμένει ότι αυτές δεν θα είναι αρκετές γι’ αυτό τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ εξαρτάται από τα περαιτέρω βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει στο θέμα η Αθήνα, σημειώνει η FAZ.
Διότι προκειμένου να περιοριστεί η εισροή μεταναστών στη Γερμανία, η Μέρκελ γρήγορα θα δεχθεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά η εφημερίδα.
Τέτοιου είδους συμβιβασμοί ταιριάζουν στη λογική της Γερμανίας και σίγουρα της καγκελαρίου, εξηγεί η FAZ. Έτσι μια ενδεχόμενη άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την καταβολή της νέας δόσης στην Αθήνα δεν θα ήταν αποφασιστικής σημασίας. Το αργότερο ως την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.