Συστάσεις προς τη ΝΔ να έχει πιο ψύχραιμη στάση στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και «για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας» κάνουν πηγές της κυβέρνησης απαντώντας στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Συγκεκριμένα η ΝΔ μιλά για «ιδιοτελή τακτικισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τις συνέπειες της συμφωνίας που υπέγραψε με τους δανειστές, λέγοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια να αλλάξει ο εκλογικός νόμος είναι εκ του πονηρού, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η θέση για αναλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που την συγκροτούν , ενώ τονίζεται ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν:

-Η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

-Η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

-Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Στο μεταξύ σε πέντε βασικά κεφάλαια φαίνεται να διαρθρώνεται η ατζέντα με τα επίμαχα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, βάσει της εικόνας από τις μέχρι τώρα συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν:

-στο μπόνους των εδρών,

-στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,

-στο δικαίωμα ψήφου στα 17,

-στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και

-στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.