: Έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει πώς δεν έγινε έρευνα για τον πρώην υπουργό Υγείας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή το 2016 για την υπόθεση Novartis έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Φιλελεύθερος τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το έγγραφο η τότε εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία χειριζόταν τον φάκελο της Novartis πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, είχε διαβιβάσει στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών επιστολή που κατήγγειλε απάτη και τη «μεγαλύτερη ληστεία» κατά την τιμολόγηση φαρμάκων το 2016, κάνοντας ειδική αναφορά σε υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο συντάκτης της επιστολής καλούσε την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς να ψάξει και όσα συνέβαιναν το 2016, και να μην περιορίσει την έρευνά της σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο αποστολέας ανέφερε ότι στην τελευταία τιμολόγηση, το 2016, υπήρξε προκλητική μεταχείριση εταιρειών όπου τα φάρμακα έπρεπε να τιμολογηθούν μέχρι και 75% χαμηλότερα.

Διαβάστε επίσης:   Γεωργιάδης: Καταγγέλλει απειλές του Τσίπρα σε δικαστικό για την υπόθεση Novartis

Σύμφωνα με τον αποστολέα, που δεν κατονομάζεται, αυτό έγινε για περίπου 200 φάρμακα συγκεκριμένων εταιριών, με τη ζημιά για το Δημόσιο να φτάνει 40 εκατομμύρια ευρώ και για τους ασφαλισμένους τα 100 εκατ. ευρώ, γράφει το briefingnews.gr.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς είχε ζητήσει να συσχετιστεί η επιστολή με τη δικογραφία για τη Novartis.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος θέτει το ερώτημα γιατί ο εισαγγελικός έλεγχος δεν επεκτείνεται στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πηγές με γνώση του θέματος είπαν στην εφημερίδα ότι οι αποφάσεις του κ. Κουρουμπλή ευνόησαν εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που κατά τις ίδιες πήγες διατηρούν άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση.