Γράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας
Προς τη λάθος κατεύθυνση το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου λένε 7 στους 10 – Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου – Θετική εξέλιξη η εκλογή Μητσοτάκη λέει το 49% – Στο 3,3% το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας
: Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προοιωνίζεται η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει τη συσπείρωσή της, διευρύνει την επιρροή της και αποσπά σαφές προβάδισμα 3,3% στην πρόθεση ψήφου, υπερσκελίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που καταβυθίζεται χάνοντας σχεδόν τους μισούς από τους ψηφοφόρους που του έδωσαν την πρωτιά τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ενας στους δύο πολίτες αξιολογεί ως θετική εξέλιξη την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με έρευνα της Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», η ογκούμενη απογοήτευση από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. εντείνουν την απαισιοδοξία της κοινής γνώμης η οποία εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα ύψη.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 80% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξίσου υψηλό, της τάξης του 75%, είναι και το ποσοστό των απαισιόδοξων για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
Η γενικευμένη απαισιοδοξία των πολιτών συνάδει με τη διαπιστούμενη εικόνα κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γεγονός πρωτόγνωρο σε σχέση με τον χρόνο που χρειάστηκε για να συντελεστεί αυτή η αλλαγή. Οπως, άλλωστε, παρατηρούν αναλυτές, δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο μεγάλης καταβαράθρωσης για κυβερνητικό σχήμα, το οποίο μόλις υπερέβη το όριο των 100 ημερών από την επιβεβαίωση της λαϊκής ψήφου την οποία έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 10% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του τα πηγαίνουν όσο καλά περίμεναν, ενώ ένα 2% θεωρεί την κατάσταση καλύτερη της αναμενόμενης. Αντιθέτως, το 63% απαντά ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τα πηγαίνουν χειρότερα από το αναμενόμενο. Και μαζί με το 19% όσων θεωρούν ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη όσο περίμεναν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους σε σχέση με την κυβερνητική πορεία.
Η απογοήτευση διαπερνά όλο το πολιτικό φάσμα και δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκουν μεν «άλλοθι», υποστηρίζοντας σε ποσοστό 45% ότι η κυβέρνηση προσπαθεί αλλά δεν τα καταφέρνει, πλην όμως, όταν καλούνται να αξιολογήσουν τον έναν χρόνο διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ένα μεγάλο μέρος τους θεωρεί ότι είναι «μια από τα ίδια» (23%) και «ακολουθεί λάθος πολιτικές» (16%), ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που (σε ποσοστό 7%) απερίφραστα δηλώνουν ότι είναι «η χειρότερη χρονιά εδώ και χρόνια».
Ισχυρό φαίνεται να είναι το πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα από το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, καθώς 7 στους 10 θεωρούν ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 11% έχει την άποψη ότι η κατεύθυνση των κυβερνητικών προτάσεων είναι προς τη σωστή.
Η γαλάζια συσπείρωση και ο διεμβολισμός του Κέντρου
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί εντύπωση ότι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 18% (από το 35,46% που πήρε στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου) δίνει την ευκαιρία στη Ν.Δ. να προσπεράσει και, με το 21,3% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, να αποσπάσει προβάδισμα 3,3 εκατοστιαίων μονάδων που είναι το μεγαλύτερο εδώ και αρκετά χρόνια που επιτυγχάνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ περνά τρίτο με 5,4%, αφήνοντας τέταρτη τη Χρυσή Αυγή με 5,2%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) με 3,1%, η Ενωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 1,9%, το Ποτάμι με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Η ρευστότητα, ωστόσο, του πολιτικού σκηνικού παραμένει πολύ υψηλή, αφού πάνω από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος μπορεί να καταταγεί στη λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφο», καθώς το 20,3% δηλώνει αναποφάσιστο, το 11,2% εκφράζει τάση προς αποχή και το 4% προτίμηση προς το λευκό.
Με αναγωγή στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, αν αφαιρέσουμε δηλαδή τα ποσοστά της αποχής και των λευκών, η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα φτάνει στο 3,9%, καθώς η δύναμη της Ν.Δ. υπολογίζεται στο 25,1% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 21,2%. Το γεγονός, όμως, ότι και μετά την αναγωγή οι αναποφάσιστοι παραμένουν στο 24,1% δεν προδικάζει τον αριθμό των κομμάτων που θα έμπαιναν στην επόμενη Βουλή εφόσον οι εκλογές διεξάγονταν την προσεχή Κυριακή, όπως είναι το ερώτημα της έρευνας.
Το ΚΚΕ (με το 6,4%) και η Χ.Α. (με 6,1%) παρουσιάζουν αξιοσημείωτα υψηλή συσπείρωση, κάτι που ισχύει σε μικρότερο βαθμό για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (3,7%) και την Ε.Κ. (3%), ενώ τη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση παρουσιάζουν οι ΑΝ.ΕΛ. (2,2%) και το Ποτάμι (1,9%).
Η Ν.Δ. βελτιώνει τη θέση της, αφενός λόγω της υψηλής συσπείρωσης των ψηφοφόρων της του περασμένου Σεπτεμβρίου που επιτυγχάνει, σε ποσοστό 86%, όταν η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 60%, και αφετέρου με τον διεμβολισμό που φαίνεται να προκαλεί η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου. Ενώ παρατηρείται και τάση επανάκαμψης ψηφοφόρων της που είχαν κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Ν.Δ. προσελκύει το 30% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 20% της Ενωσης Κεντρώων, το 16% της Χρυσής Αυγής, το 9% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως και το 5% όσων επέλεξαν τα συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Νικητής ο Κυριάκος στο crash test με τον Αλέξη
Αέρας στα πανιά της Ν.Δ. φαίνεται να έπνευσε με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία, καθώς το 49% των πολιτών τη θεωρεί θετική εξέλιξη, έναντι μόλις ενός 23% που την αξιολογεί αρνητικά.
Ο ενθουσιασμός, όπως είναι φυσικό, είναι μεγαλύτερος μεταξύ των Νεοδημοκρατών, αφού το 78% από αυτούς εκφράζεται θετικά και μόλις το 8% αρνητικά. Αλλά και σε όσους έκαναν άλλες επιλογές, η θετική προαίρεση για τον νέο αρχηγό της κεντροδεξιάς υπερτερεί. Πιο ένθερμοι είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού (68% αξιολογούν θετικά την εξέλιξη), των ΑΝ.ΕΛ. (69%) και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (59%), χωρίς να υπολείπονται αισθητά και οι οπαδοί της Ενωσης Κεντρώων (47%). Ενώ υπερτερούν οι θετικές γνώμες ακόμη και μεταξύ όσων ψήφισαν Χ.Α. (45%), ΣΥΡΙΖΑ (42%) και ΚΚΕ (32%).
Η ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη επέδρασε θετικά στην εικόνα του κόμματος, όπως καταδεικνύουν οι απαντήσεις που θέλουν το 28% των ερωτηθέντων να βελτιώνει την άποψή του για την αξιωματική αντιπολίτευση, το 38% να μην την έχει αλλάξει και μόλις το 17% να δηλώνει ότι έχει χειροτερεύσει.
Στη σύγκριση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλεονεκτεί σύμφωνα με την πεποίθηση των πολιτών ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα (26% έναντι 18%), λέει την αλήθεια (23% έναντι 14%) και εκφράζει το καινούριο (26% έναντι 22%). Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας υπερτερεί στην εντύπωση της κοινής γνώμης για το ποιος καταλαβαίνει τον απλό πολίτη (με 23% έναντι 16%) και είναι έντιμος (με 24% έναντι 21%).
Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 53% επί του συνόλου και 67% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., προτρέπουν τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τα αλλάξει όλα στη Ν.Δ.».