Την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως τα δημοψηφίσματα των τοπικών κοινωνιών, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πολιτικών, εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως τοπικά δημοψηφίσματα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός των ΟΤΑ, νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό επίπεδο κ.α.» τονίζει μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι το «συναποφασίζειν» και το «συνανήκειν», καθώς και «να προάγουμε την αίσθηση της κοινότητας και της ατομικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών επαναλαμβάνει την πρότασή του για κατανομή του 90% των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το υπόλοιπο 10% – δηλαδή 30 έδρες – να δίνεται ως μπόνους στο κόμμα ή τον συνδυασμό κομμάτων που συγκεντρώνει άνω του 40%.

Παράλληλα, προτείνει το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στα 17 και συμμετοχή υπό όρους των ομογενών στις εκλογές.