Τσίπρας: «Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε»

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδα με τη Γαλλία.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «κακή» την ελληνογαλλική συμφωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Κυβέρνηση ανέδειξε ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική.

«Που αποστασιοποιείται από την λογική που λέει ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή . Δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής», εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «για ανευθυνότητα και σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα».
«Αλήθεια ποιος μιλάει; Για μικροκομματικές παρωπίδες; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό και βρήκαμε λύση ειρήνης με τους γείτονές μας ; Αυτός παρά την πλήρη μεταστροφή του στην προδοτική συμφωνία που έλεγε ότι ανταλλάξαμε με συντάξεις . Αυτός που 2 χρόνια αρνείται να φέρει 3 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και για την επιτήρηση του εναέριου χώρου από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Μιλάτε εσείς για εθνική ευθύνη; Πάει πολύ αυτό το εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε ότι δεν θα υπονοήσει για τους πολιτικούς του αντιπάλους «έλλειμμα πατριωτισμού».

«Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες», υπογράμμισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες», είπε ο αρχηγός της .

«Το ερώτημα που σας απευθύνουμε είναι που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες για τις οποίες πράγματι υπήρχαν εισηγήσεις. Εδώ έχουμε και φρεγάτες και κορβέτες και Rafalle. Είναι και τα έξι επιπλέον Rafalle. Η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα των F35. Είναι και ο εκσυγχρονισμός επιπλέον F16. Είναι ο εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ. Και είναι και η σκανδαλώδης υπερκοστολόγιση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με το Ισραήλ. Μας είχαν δώσει αντίστοιχη κοστολόγηση αλλά εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε με δικές μας δυνάμεις και στο ¼ της τιμής. Θα είμαστε εδώ να ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ», πρόσθεσε o Αλέξης Τσίπρας.

«Όλα αυτά τα προωθείτε χωρίς συντεταγμένη θεσμική προτεραιότητα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναφέρεστε σε ιστορική συμφωνία. Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο. Όμως καλύτερα τα αληθή λόγια. Εθνικό είναι το αληθές», συνέχισε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας πως η χώρα είναι υπερχρεωμένη εν μέσω πανδημίας.

«Απευθύνομαι στον μέσο πολίτη αν το θεωρεί λογικό. Βεβαίως και να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά στο 41% και εν πάση περιπτώσει εσείς είστε περισσότερο πατριώτες από εμάς. Και αφού εσείς είστε τόσο πατριώτες γιατί όταν το Oruc Reis αλώνιζε έξω από τα λιμάνια του Αιγαίου εσείς λέγατε ότι το παρέσυρε ο αέρας; Ή μήπως κρατούσατε την στάση αυτή γιατί δεν είχατε τα Rafalle και τις φρεγάτες;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θετικό ότι η Γαλλία στηρίζει την ελληνική επικράτεια.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι έμπρακτη και στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Τι προβλέπει όμως το άρθρο 2 για την θάλασσα και στα σημεία που είχαμε κορύφωση προκλήσεων; Προβλέπει συνδρομή μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η κρίση όμως που αντιμετωπίζουμε είναι κρίση στην υφαλοκρηπίδα , στην οριοθετημένη ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι αν υπήρχε η συμφωνία πριν το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει την Ελλάδα.

«Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία την αμφισβητεί, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι. Είναι αρνητική η απάντηση όχι γιατί έγινε λάθος ή γιατί έτσι γίνεται στις συμφωνίες. Ερωτήθη το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας για το ζήτημα αυτό και έδωσε απάντηση λέγοντας ότι η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Δείτε επίσης.