1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν για τις συντάξεις τους ! ΕΦΚΑ εισφορές , ΚΕΑ – Τι συμβαίνει.

Μπαράζ αγωγών ξεκίνησε από τους παλιούς συνταξιούχους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει κουτσουρεμένα τα που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις, εκτός αναδροµικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι (κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι), δηλαδή το 60% του συνόλου. Επιστροφές αναδροµικών θα λάβουν µέχρι το τέλος του έτους οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι.

Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους µειωµένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου, καθώς τα χαµένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – µειώσεις δώρων και επικουρικών. Τα εφάπαξ ποσά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα από το αν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι αίθουσες των δικαστηρίων θα γεμίσουν και πάλι από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που θα διεκδικούν τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Οι 250.000 συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγές δεν θα βρεθούν μπροστά σε κάποιο δίλημμα, καθώς παραμένει εν ενεργεία το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά τα αναδρομικά. Επομένως εισπράττουν το ποσό από τις κύριες συντάξεις και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη πρέπει καταρχήν να υπολογίσει το ύψος της απώλειας από τα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών.

Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, «ο περιορισμός της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ στην πρόσφατη πιλοτική δίκη που αφορούσε τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές μόνο στις κύριες συντάξεις οδηγεί πολλές κατηγορίες συνταξιούχων σε διερεύνηση δυνατότητας άσκησης δικαστικής προσφυγής, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που τελικά με νομοθετική ρύθμιση αφαιρέθηκαν από αυτά που θα τους καταβληθούν. Το θέμα αφορά πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και είναι βέβαιο ότι νέο κύμα αγωγών θα κατακλύσει τη διοικητική δικαιοσύνη. Αποψή μου είναι ότι ο χειρισμός του όλου θέματος πρέπει να επανεξεταστεί, τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από συνολικά την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο σκοπός διεξαγωγής της πιλοτικής δίκης που απέβλεπε σε αποτροπή άσκησης μαζικών αγωγών, τελικώς, θα καταλήξει στα αντίθετα αποτελέσματα».

Αγωγές παντού
Οπως επισημαίνει η γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Πόπη Μουρίκη, «συνεχίζουμε και μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣΤΕ (πιλοτική δίκη) να καταθέτουμε αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ενδιαφέρον των συνταξιούχων είναι πολύ μεγάλο, μετά την αγανάκτηση από τον εμπαιγμό που προκάλεσε η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, επιστρέφοντας ψίχουλα στις άδειες τσέπες των συνταξιούχων, μη εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣΤΕ σε κύριες και επικουρικές καθώς και τα δώρα. Ο χρόνος κυλά για το ενδεκάμηνο.

Ολοι οι συνταξιούχοι, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μπορούν και θα πρέπει να ασκήσουν αγωγές. Εξάλλου, αγωγές μπορούν να ασκήσουν και οι κληρονόμοι των θανόντων που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί το κληρονομικό δικαίωμα. Αν δεν είχαμε καταθέσει αγωγές, δεν θα περιμέναμε ούτε αυτό το κουτσουρεμένο ενδεκάμηνο. Εμείς ως Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων θα προχωρήσουμε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσβάλλοντας την απόφαση του ΣΤΕ», καταλήγει η Πόπη Μουρίκη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δικαιούχοι των αναδρομικών, βάσει της διάταξης που έχει ψηφιστεί αλλά και αυτής που αναμένεται για το Δημόσιο, είναι:

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας και αναπηρίας που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και είχαν τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093.
Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.
Οι συνταξιούχοι που είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015 και πληρώθηκαν μετά το 2016 με προσωρινές ή οριστικές συντάξεις.
Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.
Οσοι είχαν μόνον προσωρινή σύνταξη στο ενδεκάμηνο των αναδρομικών.
Συνταξιούχοι που εργάζονταν κατά το επίμαχο ενδεκάμηνο ή κάποιο διάστημα μέσα σε αυτό.
Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.800 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ 1.300 και 1.500 ευρώ.

1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αναδρομικά για τις συντάξεις τους ! ΕΦΚΑ εισφορές , ΚΕΑ – Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια.

Αναρτήθηκαν από τον  (www.efka.gov.gr) τα ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) μηνός Ιουλίου του 2020 των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοτελώς απασχολουμένων, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15η Σεπτεμβρίου.

«Μετά την υλοποίηση της δέσμευσής μας για ενιαία πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων στην ίδια ημερομηνία, σήμερα προχωράμε σε κάτι εξίσου σημαντικό. Ακόμα ένα βήμα απλούστευσης και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος πραγματοποιείται στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Η νέα απλουστευμένη και εκσυγχρονισμένη διαδικασία ειδοποίησης των ασφαλισμένων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βελτιώνει αισθητά την αποτελεσματικότητα του φορέα, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» επισημαίνει ο Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιπτώσεις υπόχρεων ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια µη µισθωτοί φτάνουν τις 200.000 και, ειδικότερα, είναι:

– Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕ∆Ε (πρ. ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

– Γιατροί-υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρ. ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται μόνο για εφάπαξ.

– Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ πρ. (ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

– Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας (πρ. ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική.

1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αναδρομικά για τις συντάξεις τους ! ΕΦΚΑ εισφορές , ΚΕΑ – Ημερομηνία πληρωμής.

Όπως συνηθίζει, ο ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) θα πληρώσει τα προνοιακά του επιδόματα την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη.

Asep.gr – 6Κ/2020 : 1.209 μόνιμες θέσεις , αιτήσεις έως 22/9 – ΟΠΕΚΕΠΕ καταβολές

ΕΝΦΙΑ 2020 , φορολογικές δηλώσεις , φόρος στα αναδρομικά για συντάξεις

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ : Τι κρύβει η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά ΙΚΑ , Δημοσίου , ΟΑΕΔ Επιδόματα